• 15.09.24, 17:16

Garri Raagmaa: Tallinna-kesksus ei vii meie majandust juba ammu enam edasi

Eesti majanduse kasvamiseks vajame regionaalset tööstus- ja innovatsioonipoliitikat, kirjutas Tartu Ülikooli Pärnu kolledži direktor Garri Raagmaa vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
“Pealinn roobitseb ajud kokku, aga sageli on seal teise ja kolmanda ešeloni tegutsejad alarakendatud ega suuda oma korterigi eest maksta. Regioonides ja tootval tööl võiks nende kasutegur ning ka elukvaliteet olla oluliselt suurem,” kirjutab Garri Raagmaa.
  • “Pealinn roobitseb ajud kokku, aga sageli on seal teise ja kolmanda ešeloni tegutsejad alarakendatud ega suuda oma korterigi eest maksta. Regioonides ja tootval tööl võiks nende kasutegur ning ka elukvaliteet olla oluliselt suurem,” kirjutab Garri Raagmaa. Foto: Kati Rostfeldt
Juba mõnda aega juureldakse, miks Leedu majandus kasvab, aga Eesti teeb vähikäiku. Leedukad on oma tööstuse käima saanud. Kui 1990ndate lõpus ületas Eesti eksport elaniku kohta Leedut kolm korda, siis 2023. aastal kasvas Leedu eksport elaniku kohta Eesti omast suuremaks.
Eesti ettevõtlus-innovatsioonipoliitika on peamiselt tuginud idusektorit, mis on ka tublisti edenenud. See on toonud maailmas kuulsust ja loonud hästi makstud töökohti, peamiselt Tallinna. Paraku aga ei ole neid piisavalt ning need pole sellised ja seal, kus vaja vana tööstuse paratamatu restruktureerimisega vabanevaile inimestele uut tööd pakkuda. Ainuüksi Kreenholmi, Eesti Põlevkivi ja Baltijetsi koondamistega kadus Ida-Virumaal üle 30 000 töökoha, mida on kolm korda enam idusektori koguhõivest.
Kui Virumaal ei oleks TÜ ja TTÜ kolledžeid, siis poleks sealsetel ettevõtetel ja koolidel juba ammu kedagi tööle võtta.
Garri Raagmaa
Tartu Ülikooli Pärnu kolledži direktor
Praeguseks on paljud Eesti tootjad jäänud kinni allhanke lõksu. Viimaste aastate energia- ja tööjõuhinnatõus, idaturu kadumine ja Põhjamaade majanduste kidumine ei võimalda senisel moel jätkata.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele