• 07.06.24, 16:25

Nädala kokkuvõte: kõike jälgivast riigist on rohkem kaotada kui mõnest maksumiljonist võita

Maksu- ja tolliameti soov pangakontosid näha näib olevat konkreetse probleemi lahenduseks mõeldud universaalne kõiki maksumaksjaid oma haardesse püüdev plaan, arutlesid ajakirjanikud arvamussaates "Äripäev eetris".
Lõppva nädala üheks oluliseks teemaks oli maksuameti soov hakata hakata jälgima pangakontodel toimuvaid liikumisi.
  • Lõppva nädala üheks oluliseks teemaks oli maksuameti soov hakata hakata jälgima pangakontodel toimuvaid liikumisi. Foto: Andras Kralla / Äripaev
Mis probleemi me lahendame, kui maksulaekumisega on asjad suhteliselt hästi. “Kas sellest, kui samm-sammult liigume riigi poole, mis tahab ainult rohkem jälgida, rohkem infot meie kohta koguda, kas sellest ei ole meil kaotada rohkem kui on sellega võita,” küsis ajakirjanik Martin Teder.
Ajakirjanik Kristjan Kurg märkis, et kui on olemas probleem mittekäibemaksukohustuslastega, mis käivet varjavad, siis võiks ju nendega tegeleda. “Aga kui selline muudatus on korra juba tehtud, hiljem on lihtsam ja valutum vinti peale keerata, kas või siis, kui järgmine valitsus tahab äkki rohkem meie elu kontrollida,” lisas ta.
Saatejuht Kristjan Pruul meenutas, et Eesti nn käibemaksuauk on Euroopa hinnangul 40 miljonit ja kohaliku maksuameti hinnangul paar korda suurem. Auku kui sellist ei ole võimalik sulgeda, sest alati jäävad ettevõtted pankrotistuma ja selle käigus jäädakse ikka maksuametile võlgu.
Konkreetselt mittekäibemaksukohuslaste 6–9miljonist maksuauku püütakse aga lappida, visates välja erakordselt suure võrgu, mille haardesse jäävad kõik. Pruul täheldas, kuidas kahetsusväärselt tulevad sellised plaanid välja just soodsa poliitilise konjunktuuri korral, nagu juhtus kõigi hotellikülastajate andmete reaalajas politseisse saatmisega siis, kui võimule tuli EKRE, Keskerakonna ja Isamaa valitsus.
Selle nädala võitjaks valiti eduka ülevõtutehingu eest tarkvarafirma Helmes ning kaotajaks väikeaktsionäride nörritamise eest kerisetootja Huum.
Juttu tuli veel värskest intressilangetusest Euroopa Keskpangas ja selle mõjust Eesti ettevõtlussektorile, uuest lisaeelarvest ning Põhja-Eesti ranniku lähedal loksuvast Vene varilaevastikust. Julgemalt peaks valitsus sellise keskkonnaohuga tegelema, mitte rääkima malemängust, leiti stuudios.
Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saava arvamussaadet “Äripäev eetris” kuulata siit:

Seotud lood

Uudised
  • 04.06.24, 12:20
Minister kinnitab: eraisikud jäävad kontoandmete jälgimise plaanist välja
Vastuoluline pangakontode seire plaan saab kitsamad piirid: rahandusministri kinnitusel see eraisikuid ei hõlma.
Uudised
  • 01.06.24, 07:00
Maksuamet tahab hakata kõigi pangakontode andmeid sõeluma
Rahandusminister Mart Võrklaev on lubanud 40 miljoni ulatuses makse paremini kokku koguda. Selle hind on Eesti inimeste ja ettevõtete pangakontodel toimuva info privaatsus.
Uudised
  • 10.04.24, 08:29
Maksuvõlglaste TOPi lisandus 73 uut ettevõtet
Eraldi ülevaade I kvartalis kiiremini võlga kasvatanud Lääne-Virumaa ettevõtetest
Esimeses kvartalis lisandus Lääne-Virumaa maksuvõlglaste TOPi 73 uut ettevõtet, nendest 49 maksuvõlg on ajatatud ehk maksuametiga on sõlmitud kokkulepe võla tasumiseks tulevikus.
Kasulik
  • 01.02.24, 15:36
Maksuamet hakkab Airbnb-pidajate üle järelevalvet pidama
Tulevikus kaob laste ja eluaseme maksusoodustus
Need, kes ajavad Airbnb või Bookingu platvormidel majutusäri, peavad tänavu olema väga tähelepanelikud tulu deklareerimisel, kuna esmakordselt kasutab maksu- ja tolliamet üle-euroopalist järelevalvemehhanismi.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele