• 31.10.21, 14:00

Võsule kerkis külakiik

Sel nädalavahetusel oli Võsu-Käsmu kergliiklustee ääres tavalisest rohkem sagimist, kuna Võsu Külaseltsi eestvedamisel toimus külakiige püstitamine.
Võsu külakiige püstitamine.
  • Võsu külakiige püstitamine. Foto: Kent Kerner
Võsu külakiige valmisamise ja püstitamise juures leidus abikäsi nii Võsult kui ka ümberkaudsetest küladest. Isegi väljaspolt siinset maakonda.
"Kiigemeister on Tarmo Lillo. Sama mees, kes tegi kiige ka Eesti Rahva Muuseumi hoovile. Meie kiik tuli täpselt samasugune," sõnas Võsu külaseltsi eestvedaja Gadi Lübek.
Võsu külakiik pandi püsti Laine ja Vabaduse tänava vahele välijõusaali juurde. Kiik kerkis tänu annetajatele, kelle toel koguti kokku 3028 eurot. Annetasid nii Võsu inimesed kui ka nende sõbrad ja tuttavad.
Kiige valmistamisel leiti kuusepalgid Võsu lähistelt metsast, sepistatud osad tagus kokku Palmse mõisa sepp Viktor Ivanov koos tütre Ljudmilaga ning muud metallosad valmistas Eisma mees Andres Tull.
Kiige püstitaminegi sai teoks tänu paljude inimeste osavõtule. Tööpäevi kogunes kokku kolm. Septembris kooriti ja immutati palgid, eile ja täna käis tõsisem askeldamine nii kiigetugede püstitamiseks vajalike aukude kaevamisel kui kiige kokku panemisel.
Kuigi kiik on n-ö traditsiooniline võllakiik, pandi selle valmistamisel suurt rõhku turvalisusele. Üle võlla sellega kiikuda ei saa ning Gadi Lübek manitses kõiki tulevasi kiikujaid ettevaatusele.
"Kiige avapidu toimub küll kevadel, kuid kiik on koguaeg lahti ja kõik, kes soovivad saavad ka kiikuda. Aga see on ikkagi mõistusega inimeste kiik. Kes sellele läheb, võiks asja rahulikult võtta," lisas ta.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele