• 17.08.22, 13:46

Berliini Trahter protestib täna kõrge elektrihinna vastu

Seoses järjekordse elektrihinna rekordiga otsustas Berliini Trahter täna tunniks ajaks pliidid ja ahjud välja lülitada ning sooja toitu mitte pakkuda. Ajutiselt otsustas uksed sulgeda ka burgerirestoran Grillers
Berliini Trahter kõrge elektrihinna protekstiks kuuma toitu õhtul 18.00-19.00 külastajatele ei paku.
  • Berliini Trahter kõrge elektrihinna protekstiks kuuma toitu õhtul 18.00-19.00 külastajatele ei paku. Foto: Marianne Loorents/Scanpix/Virumaa Teataja
"Tänased eletrihinnad viitavad selle, et varsti on vaja restoranidest elekripliidid ja ahjud välja visata ning üle minna taas vanaemadeaegsetele puupliitidele. Seoses tänaste hullumeelsete elektrihindadega me täna kella 18.00-19.00 sooja toitu teile pakkuda kahjuks ei suuda," teatas restoran oma klientidele.
Restoran on küll avatud, kuid sel ajavahemikul pakutakse ainult salateid, magustoite ja jahutavaid jooke.
"Anname sellega teada oma rahulolematusest ja protestime sellisel viisil Nord Pooli röövelliku hinnastamissüsteemi ja Eesti Vabariigi suutmatuse vastu, kaitsta oma kodanikke vereimejalike energiakaanide eest. Kuigi tänase päeva keskmine elektrihind on samuti üle mōistuse kōrge ja restoran oleks mõistlikum kinni hoida, siis alates 19.00 avame taas kuuma köögi. Vabandame ebamugavuste pärast ja loodetavasti mõistate meid," seisab restorani tehtud avalduses.
Koolitaja kutsub voolu välja lülitama
Ka IT-koolitaja Henn Sarv kutsub inimesi ja ettevõtteid protestima tänase kõrge elektrihinna vastu. "Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta," kirjutas Sarv enda Facebooki ajajoonel.
"Ei tule maksta täna 4000 eurot MWh eest! Meil on siin proovitud igasuguseid a la viime maksud Lätti. Ometi on järgmine palju lihtsam. Kõik, kel on börsihinnaga pakett (loe börsi tunnihinnaga - osad siiski veel börsi keskmise päevahinnaga), peaksid täna [teisipäeval, 17. augustil - toim] ]kell 18 elektri välja lülitama ja pärast kella 19 tagasi. Nii suured tarbijad kui väikesed kodud. Ja muidugi need, kellel see on võimalik.
Ka trammid-trollid võiks selleks ajaks seisma panna (kohalik võim - kus on su julgus?). Leppida kokku, et poed sel ajal ei müü, kui võimalik. Tunnine katkestus on mõne majapidamise jaoks ju nii tavaline ja üleelatav.
Mõttetu hinnaga elektrit EI PEA ostma," ütles Sarv.
Loe lisaks
Esmaspäeval ja teisipäeval oli tuntud burgerirestoran suletud. Vabad päevad võeti, et protestida kõrgete elektrihindade vastu.
  • 06.12.21, 18:40
Tuntud burgerirestoran on kaks päeva kinni ja protestib kõrge elektrihinna vastu
Burgerirestoran Grillers otsustas samuti täna uksed ajutiselt sulgeda.
  • Burgerirestoran Grillers otsustas samuti täna uksed ajutiselt sulgeda. Foto: Grillers
Grillers: raske on
Mullu detsembris kõrge elektrihinna vastu 1,5 päevaks uste sulgemisega protestinud burgerirestorani Grillers omanik Aivo Timm ütles, et ka nemad otsustasid täna panna kõrge hinna ajaks uksed kinni.
Timmi sõnul on võrreldes eelmise aasta lõpuga praegu olukord veelgi keerulisem ning Rakvere toitlustusasutustel on raske. "Praegu ei ole me veel otsustanud äri lõpetada, kuid see võimalus on endiselt laual, kui olukord läheb veelgi keerulisemaks," lisas ta. Ühe võimalusena on Grillers mõelnud näiteks talvel tegevuse peatamist, aga mingit otsust pole veel tehtud.
Talvel uste sulgemisele on mõelnud ka näiteks hotelli Wesenbergh juht Andres Ots. Tema ja teiste Rakvere hotellide kommentaari käesoleva suve tulemuste kohta saab lugda artiklist "Üritused toidavad Rakvere hotelle hästi".

Seotud lood

Uudised
  • 17.08.22, 07:22
Seisvad põlevkivijaamad ja vähesed ühendused toovad täna elektri hinnalae 4000 eurot
Täna õhtul maksab Eestis elektri börsihind vahemikus kuuest seitsmeni 4000 eurot, mis tähendab, et turul pole lihtsalt piisavaid tootjaid, et tarbimist katta, ning kätte jõuab elektri hinnalagi.
Uudised
  • 04.08.22, 16:47
Karm prognoos: talvine elektrihind võtab põlvist nõrgaks
Üllatus 36 000 kodule: toetus katab kogu elektri hinna
Kui sel suvel on börsipaketil tarbijaid nörritanud rekordhinnad ja juuli oli kõigi aegade kalleima elektriga kuu, siis talveks prognoositakse veel 1,7–2,3 korda kallimat elektrit. Positiivse poole pealt on rohkem kui 200 000 leibkonda fikseerinud hinna odavamalt, kui praegu börsil välja käia tuleks.
Uudised
  • 10.08.22, 11:45
Korteriühistutel soovitatakse oodata elektrihinna fikseerimisega
Valitsuskoalitsiooni lubatud elektriturureformi ootavad pikisilmi kõik kodutarbijad, kuid praeguse seisuga on elektrimüüjatel veel küsimusi rohkem kui vastuseid. Ootamatult kalli hinnaga kodanikuelektri üks kõrvalmõjusid võib aga olla fikseeritud pakettide hinnalangus.
Arvamused
  • 08.08.22, 22:29
Kristjan Pruul: miks elekter nii kallis on ja veel mitu küsimust, vastustega
Kas elekter jääbki nii kalliks, millist rolli mängib hinnas rohepööre ja mis tingimustel saaksime taas odavamat hinda nautida, selgitab Äripäeva ajakirjanik Kristjan Pruul.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele