• 16.02.23, 14:42

Ujumistreener Gunnar Tõnningule pakuvad närvikõdi "kuldkalakesed"

Laupäeva õhtul saab Rakvere linna Kroonimärgi rinda Gunnar Tõnning – mees, kes on veerandsaja aasta jooksul õpetanud ujuma üle 4000 lapse. Just seda peab Tõnning oma saavutuste hulgas kõige olulisemaks.
Vile kõrval hakkab Tõnningu rinda kaunistama Rakvere linna Kroonimärk.
  • Vile kõrval hakkab Tõnningu rinda kaunistama Rakvere linna Kroonimärk. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja/Scanpix
„Minu koostöö linnaga algas 1998/1999 õppeaastal, kui õppekava nägi ette ujumise algõppe kõikidele algklassilastele,“ sõnas Tõnning (63) ja meenutas, et esimeste laste seas oli ka vastne koolipoiss Martin Merimaa, kes hiljem tema käe all sai esimeseks Põhjamaade noortemeistriks.
Laste ujumishuvi ja ka veehirmu osas Tõnning aastakümnete jooksul muudatusi täheldanud ei ole. Selles, kas laps saab veega sina peale, on tema sõnul väga suur roll emadel-isadel. „Laps sünnib siia ilma veekeskkonnast ja ta mäletab seda umbes kuus esimest elukuud. Kui sel ajal last veega tutvustada, vannitada ja basseini viia, on alus edukaks ujuma õppimiseks pandud,“ kinnitas staažikas treener.
Igal aastal leidub aga ka lapsi, kes ei julge vette minnagi, ja nende hulk ei ole ajas muutunud, kinnitas Tõnning. „Mingil hetkel hakkasime ujumistunde läbi viima kahe õpetajaga - mina õpetasin julgemaid maa pealt ja teine oli arglikematega koos vees,“ sõnas Tõnning.
Lisaks ujumistreeningutele on Tõnning ka triatlonitreener, aga seda nimetab mees enda kõrvalerialaks. Ka Eesti parim naistriatleet Kaidi Kivioja on Tõnningu kasvandik. "Kaidi käis mul kolm aastat ujumistrennis, aga ma nägin, et ujujat temast ei tule ja soovitasin triatlonit tegema hakata," meenutas mees muhedalt. Ehkki neiu alguses selle peale ära oli ehmunud, kuulas ta treeneri sõna ja küllap on talle siiani tänulik.
"Eriline rõõm, kui leiad mõne kuldkalakese"
Enne treeneritööd tegeles Tõnning ujujana tippspordiga. „1974, kui olin 14-aastane, pääsesin Eesti koondisse, kus olin kokku kaheksa aastat,“ meenutas Tõnning noorusaega. Nii juhtuski, et Tartu Ülikooli astudes õppimiseks suurt aega ei jäänud, sest suurem osa aega möödus basseinis. „Teise kursuse lõpuks oli mul kogunenud 30 võlga, mille ma aga kolmandal kursusel ära likvideerisin,“ naeris Tõnning. Samal ajal, 1981 pakuti talle kohta Tööjõureservide ujumiskooli („Jah, oli kunagi selline kool!“), alguses treeneriks, hiljem direktoriks. „Seega juhtus nii, et alustasin treeneritööd täiskasvanud ujujatega, laste juurde jõudsin hiljem,“ rääkis Tõnning, kuidas treeneritöö tema puhul veidi äraspidiselt käis.
Gunnar on treenerina nõudlik ja ootab meilt maksimaalset pingutust. Samas on ta toetav ja ei pahanda, kui midagi kehvasti läheb. Nüüd õpetab ta enamasti Ralfi (Ralf Tribuntsov - toim), kuidas meid õpetada. Aga vahetevahel poetab ise ka nõuandeid, mille peaksime kõrva taha panema.Ta on asjaajamises spetsialist! Organiseerib meile välismaal võistlusi, võistlusteks öömaja ja teeb meile ise süüa ka, kui vaja ning on igal meie tähtsal võistlusel kohal!
Egle Salu, Tõnningu kasvandik, aasta noor naissportlane 2022
Praegu treenib Tõnning lisaks koolilastele ka Rakvere spordikooli ujumistrenni lapsi. „Meie 120st lapsest umbes 30 on võistlejad, üsna suur hulk käib hobi korras, ja oleme saanud ka nn taastusraviks noortele korv- ja jalgpalluritele,“ rääkis treener.
Ehkki laste treenimine võib olla üksjagu pingeline, sest treener vastutab ju kõikide väikeste sportlaste elude eest, pakub see Tõnningule naudingut. „Eriline rõõm on muidugi, kui leiad mõne kuldkalakese,“ muheles mees, viidates andekale ujujale, kes võib tubli töö korral poodiumile jõuda. Tõnningu käe alt on neid sinna jõudnud mitmeid, täna on lisaks Kaidi Kiviojale tuntumateks Ralf Tribuntsov ja Egle Salu.
Vapimärgi saab Tõnning rinda sel laupäeval.
Gunnar on pühendanud enda elu ujumise arendamisele Lääne-Virumaal. Tema tugeva kesta all on pehmust, mis on treenerile vajalik kombinatsioon ning just sellise lähenemisega on saanud algust mitmed tugevad sportlaspõlvkonnad Lääne-Virumaal.
Ralf Tribuntsov, ujuja ja treener, Tõnningu endine õpilane ja praegune kolleeg

Seotud lood

Uudised
  • 16.02.23, 09:21
Rakvere linna teenetemärgi pälvivad Gunnar Tõnning ja Aivar Lõhe
Rakvere linn tunnustab tänavu linna teenetemärgiga kaht silmapaistvat inimest. Rakvere Kroonimärgi pälvivad tunnustatud ujumis- ja triatlonitreener ning sporditegelane Gunnar Tõnning ja AS-i Rakvere Vesi kauaaegne tootmisjuht Aivar Lõhe.
Uudised
  • 01.02.23, 19:33
Nemad on maakonna aasta parimad sportlased
Kolmapäeva õhtul kuulutati Kadrina huvikeskuses välja Lääne-Virumaa aasta parimad sportlased, treenerid ja spordielu edendajad.
Uudised
  • 27.11.22, 10:28
Aasta parimaks naistriatleediks valiti Kaidi Kivioja
Rakverelanna Kaidi Kivioja valiti tänavu aasta parimaks naistriatleediks juba 11. korda järjest.
Uudised
  • 02.07.21, 12:04
Tokyo olümpiale sõidavad meie Epp Mäe ja Kaidi Kivioja
Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee kinnitas reedel Eesti koondise Tokyo olümpiamängudeks. Lääne-Virumaalt kuuluvad koondisse maadleja Epp Mäe ja triatlonist Kaidi Kivioja.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele