• 09.06.23, 06:02

Reinar Halliku kodus kasvab hiiglane

Kui Reinar Halliku (39, pikkust 2m ja 8 cm) koer Rambo peremehe najale püsti seisab, ulatuvad tema käpad korvpalluri õlgadele. Rambo on oma suure kasvu ja sooja südamega newfoundlandi tõu mustereksemplar, kes on omanikule ja tema perele rõõmu toonud juba 1,5 aastat.
Rambot kallistav Steffi on 8-aastane ja umbes 146 cm pikk.
  • Rambot kallistav Steffi on 8-aastane ja umbes 146 cm pikk. Foto: Erakogu
„Koer peabki suur olema,“ leiab Hallik, kelle kogu kõrvale ilmselt pisike koer ei passikski, olgugi et need kaks ühele fotole hästi äragi ei mahu, nagu mees ise naljatab. Diivanile ammugi mitte. Kui Rambol õnnestub tuppa saada ja ta otsustab diivanile minna, on terve diivan teda täis. „Kui mina juhtun diivanil esimesena olema, heidab 70-kilone koer end rahumeeli mulle peale, nii et mind pole alt nähagi,“ naeris üle kahe meetri pikkune mees.
Tegu pole Halliku esimese koeraga. Alles mõni nädal tagasi pidi ta hüvasti jätma oma kuldse retriiveriga, kes peale 14 ühist aastat üle vikerkaaresilla läks.
Suure südamega kõigesööja
Rambol on palju toredaid omadusi. Esiteks on ta suur laste sõber - kõikide laste sõber, tegemata vahet omadel ja võõrastel. See oli ka üks põhjus, miks koeravõtul teisi tõuge ei kaalutud – et Halliku tütrel, kes on lõpetamas esimest klassi, oleks südamliku koera seltsis turvaline ja lõbus kasvada.
Nalja saab hiiglasega palju, ja vahel lõbustab Rambo end ise, näiteks kerides wc-paberi rulli läbi tubade kõndides lahti, või kutsub tütre küülikut mängule ja ajab teda lusti pärast taga. „Jänesele küll eriti ei meeldi nii suur mängukaaslane, on ju koera keel üksi sama suur kui jänes, ka on ta oma suure kogu ja kaalunumbri juures üsna kohmakas,“ rääkis peremees. Njuufadele on ka omane komme kontakti otsides teisele oma käpp peale panna – oma arust õrnalt, aga olenevalt sihtmärgi kogust ei pruugi see kõigile meeldida, nii ka küülikule mitte.
  • Foto: Erakogu
„Sõjaväekorda meil pole, saltosid ta ka ei viska, aga käsklusi teab,“ kinnitas Hallik. Kui käsklus antud, võib kindel olla, et koer ei alusta ilma loata söömist, ei tule tuppa, ei tee pahandust,“ tõi mees näiteid. Kui aga käsklust antud pole ja juhtumisi on toit laual, selga keerata ei maksa, sest siiis teeb neljajalgne hetkega puhta töö. „Kui kaotan korraks valvsuse, on ka rohelise salati kauss läinud,“ muigas Hallik. Koera kasvu tõttu ei ole olemas pinda, kust ta ei saaks pätsata.
Lisaks pisivargustele juhtub aegajalt ka muid pahandusi. „Eelmisel aastal sõi ta näiteks peenra sibulapealsetest tühjaks,“ muigas Hallik. Tänavu otsustas ta kasti sees oleva lillepeenra segi keerata ja lillesibulad pintslisse pista. „Kui sibulad söödud, tegi ta kastist enda aseme,“ laiutas Hallik käsi. Sellistel puhkudel annab peremees koerale võimaluse karistuseks aedikus istuda ja elu üle järele mõelda. „Rambo on nii arukas, et kui näeb, et olen pahateole jälile saanud, löntsib juba ise aedikusse karistust kandma, pea norus,“ on peremees koera mõistuse üle uhke.
Fotokollaaž sellest, mis sai kutsikast esimese aasta jooksul. Kõrval olev kuldne retriiver ei ole ka sugugi mitte väikest kasvu!
  • Fotokollaaž sellest, mis sai kutsikast esimese aasta jooksul. Kõrval olev kuldne retriiver ei ole ka sugugi mitte väikest kasvu! Foto: Erakogu
Karistus kestab täpselt nii kaua, kui peremees suudab südant kivina kõva hoida. Ehk siis mitte väga kaua. Kuna sõjaväekord puudub, ei ole Hallikul koera karistuse pikkus reguleeritud.
Suplejate ahistamine on veel ees
Eesolev suvi on poisiohtu Rambole alles teine. Seega pole Hallikul ka veel kogemust, kas koer paneb vette sattudes oma varbavaheliste lestadega käpad tööle ja vinnab ujujad vastu nende tahtmist kaldale nagu njuufadel ehk teise nimega vetelpäästekoertel instinkt teha käsib. Talisuplust harrastav peremees võttis kord sel kevadel koera küll järve äärde kaasa, aga kümnekraadises vees sulistamisest noor koer vaimustuses ei olnud.
Rambo on peretütre parim sõber.
  • Rambo on peretütre parim sõber. Foto: Erakogu
Et paksu karvaga koerale suvekuumuse eest leevendust pakkuda, pani peremees eelmisel suvel koera jaoks aeda täispuhutava lastebasseini. „See kestis täpselt kaks ja pool tundi, kuni Rambo selle puruks näris,“ naeris Hallik. Tänavusele suvele minnakse vastu õhema kasukaga, nimelt käis noormees eelmisel nädalal juuksuris, kus talvekarva eemaldamise ja muu hoolduse peale kulus tervelt viis ja pool tundi.
Kui eelmise koeraga koos mõõtis Hallik autoratastega tuhandeid klomeetreid teid Euroopas, siis Rambol rännukihk puudub ja tema autosse saamine on tükk tegu. „Kõigepealt tõstan ta esikäpad pagasnikusse, aga kuni tagumised käpad üles kangutan, on ta jõudnud esimesed jälle uuesti maha panna,“ naeris mees. “Pean vist rohkem trenni tegema!“
„Nagu mu sõber naljaga ütleb, on maailma kaks kõige rahustavamat tegevust raha lugemine ja koera sügamine,“ sõnas Hallik. Aastate jooksul on ka temal saanud rituaaliks koju jõudes asjad ära panna ja kõigepealt koera sügada.
Rambo on tabatud järjekordselt pahanduselt.
  • Rambo on tabatud järjekordselt pahanduselt. Foto: Erakogu

Seotud lood

Uudised
  • 26.05.23, 14:18
Korvpallikooli esimene aasta Vinnis möödus tormiliselt
Reinar Halliku korvpallikoolil läks esimene aasta Vinnis üle ootuste hästi, mida näitab kossupoiste planeeritust kaks korda suurem arv ja head tulemused nii võistlustel kui koolis.
Uudised
  • 10.08.22, 06:00
Reinar Halliku korvpalliakadeemia peibutab ka Rootsi ja Läti pallureid
Ettevalmistused Reinar Halliku korvpalliakadeemia avamiseks sujuvad plaanipäraselt. Enamgi veel. Esialgu loodetud 12 ehk ühe korvpallimeeskonna jagu poisi on tulemas 17 noormeest, kaugeim neist Saaremaalt.
Uudised
  • 01.12.22, 06:05
Reinar Hallik ja Andres Sõber hoolitsevad Vinnis Eesti korvpalli järelkasvu eest
Poiste kolmas treener on Itaaliast
„Kes trenni hilineb, peab teistele laulma, ja kui keegi koolis mõne lollusega hakkama saab, peavad trennis trahviringe jooksma kõik,“ rääkis omanimelise korvpallikooli treener Reinar Hallik (38), kuidas noorukieas poiste hulgas distsipliini hoitakse ja lisas kiiresti, et viimast ei tule sageli ette, sest poisid on väga tublid.
Uudised
  • 30.06.22, 21:04
Vinnis kinnitab kanda Reinar Halliku Korvpallikool
Ajal, mil riigigümnaasiumi valmimisel ennustatakse linnalähedastele gümnaasiumitele hingekella helinat, leidis Vinni vald oma nišši. Vinnis kinnitab kanda Reinar Halliku Korvpallikool, mis koostöös Vinni valla, Vinni-Pajusti Gümnaasiumi ja Vinni Spordikeskusega hakkab osalema õppetöö ja treeningtegevuse läbiviimisel.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele