• 21.09.23, 15:40

Porkuni riigikogu aitas meil vabaks saada

Neljapäeval kogunes kümneid inimesi Vistla memoriaali juurde, kus puhkab oma viimset und Porkuni riigikogu ehk 101 Porkuni vennatapulahingus hukkunud Saksa mundris eestlast.
Oma austust tuli hukkunud relvavendadele avaldama ka 98-aastane Ruuben Lambur (vasakul), kes kuulus Eesti Leegioni, kuid Porkuni lahingus ise ei osalenud.
  • Oma austust tuli hukkunud relvavendadele avaldama ka 98-aastane Ruuben Lambur (vasakul), kes kuulus Eesti Leegioni, kuid Porkuni lahingus ise ei osalenud. Foto: Andres Pulver
Mälestusteenistuse pidanud Kaitseliidu Viru maleva kaplan ja Viru praost Tauno Toompuu hinnangul on meie võitlused olnud kui Taaveti võitlus Koljatiga.
Või hoopis nagu Termopüülide lahing, kus käputäis spartalasi võitis tänu arukale juhtimisele ja maastiku oskuslikule ärakasutamisele hiiglaslikku pärslaste armeed.
Toompuu meenutas, et just Termopüülide lahingust on pärit Viru maleva moto, kreeka keeles "Molon labe" ehk "tule ja võta" - spartalaste juhi Leonidase vastus Pärsia kuninga Xerxes I saadikule, kes soovitas paarkümmend korda suurema armee ees alla anda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele