• 21.11.23, 14:57

Politsei hoiatab: kelmid teevad massiliselt robotkõnesid

Politsei on teisipäeval saanud massiliselt teateid, et Eesti elanikele tehakse ingliskeelseid robotkõnesid. Eesti politsei neid kõnesid ei tee.
Mees sai mobiiltelefonile teate sisestada PIN2 ja kui ta seda mõtlematult tegi, siis kaotas lõpuks suure summa raha.
  • Mees sai mobiiltelefonile teate sisestada PIN2 ja kui ta seda mõtlematult tegi, siis kaotas lõpuks suure summa raha. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix
Kelmide skeem on sarnane varasematele petukõnedele, kus kelmid teesklevad politseid. Hetkel levivates ingliskeelsetes robotkõnedes väidetakse vastuvõtjale, et tema ID-kaardi andmed on varastatud ja inimene on rahvusvaheliselt kuulutatud tagaotsitavaks. Kõne ajal palutakse valida telefoni klaviatuurilt number üks, et rääkida edasi väidetava politseinikuga.
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin kinnitab, et Eesti politsei neid kõnesid ei tee. „Kelmid on muutunud väga aktiivseks, täna on neid robotkõnesid saanud üle saja Eesti inimese. Kelmide eesmärk on kätte saada inimeste raha või andmeid. Kui teile helistatakse võõralt numbrilt ning väidetakse, et teie andmed on varastatud, siis katkestage see kõne kohe,“ ütles Milenin pressiteate vahendusel. Ta tänas kõiki inimesi, kes tundsid petukõne kohe ära ning andsid sellest politseile teada.
Politsei andmetel hetkel kannatanuid ei ole. „Tuletame meelde, et mitte kellelegi ei tohi jagada enda Smart-ID, ID-kaardi või Mobiil-ID PIN1 ja PIN2 koode ega teiste inimeste palvel neid kuhugi sisestada,“ rõhutas politseinik.

Seotud lood

Uudised
  • 20.11.23, 06:02
Kadrina maadlusmatilt majanduskuritegude büroo juhiks
Õnneks ei ole pidanud ülekuulamise laua taga ühegi koolikaaslasega vastakuti istuma, ütleb politseis aastaid töötanud Kadrina keskkooli vilistlane Leho Laur.
Kasulik
  • 28.07.22, 15:29
Ära lange lõksu, siin on 10 enamlevinud petuskeemi
Tänapäeval on võimalik oma rahast ilma jääda lausa mitmel erineval moel - petturid kiusavad oma ohvreid nii vahetus suhtluses kui ka internetis kavalalt lõksu meelitades. Möödunud aasta jooksul peteti Eesti inimestelt välja ligi 9 miljonit eurot.
Uudised
  • 24.04.23, 10:30
Ettevaatust, uues petuskeemis kasutatakse rahamuulasid
Telefonipettused on kasvanud võimsalt
Esimeses kvartalis registreeriti peaaegu viis korda rohkem telefonipettusi kui 2022. aasta neljandas kvartalis. Ligi viis korda kasvas ka kahjusumma.
Uudised
  • 12.03.23, 14:00
Eestis langeb pettuse ohvriks keskmiselt kaks inimest päevas
Kiire rikkuse ihalejat varitsevad igal sammul petuskeemid
Kuigi investeerimispettustest on räägitud võrdlemisi palju, ent sellegipoolest langetakse igal aastal arvestataval määral petuskeemide ohvriks ning üldiselt ei õnnestu kaotatud ehk tegelikkuses vabatahtlikult petisele ära antud raha enam tagasi saada.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele