• 15.05.24, 13:11

Väike-Maarja kalmistu on hädas vandaalide ja kalmisturahu härijatega

Viimaste nädalate jooksul on Väike-Maarja kalmistul toimunud murettekitavad sündmused, mis on häirinud kalmisturahu.
Väike-Maarja kalmistumeister Heili Talpsepp kutsub kõiki kogukonnaliikmeid üles olema tähelepanelikud ja teatama igasugustest rikkumistest kalmistumeistrile.
  • Väike-Maarja kalmistumeister Heili Talpsepp kutsub kõiki kogukonnaliikmeid üles olema tähelepanelikud ja teatama igasugustest rikkumistest kalmistumeistrile. Foto: Kristel Kitsing
Mitmed laternad ja hauaküünlad on tahtlikult purustatud, tekitades ohtlikke olukordi külastajatele klaasikildude näol, mis võivad põhjustada vigastusi.
Lisaks on kalmistumeister täheldanud, et mõned isikud sõidavad tõukside ja jalgratastega üle hauaplatside, mis on vastuolus ala kasutamise eeskirjadega.
Veelgi enam, on ilmnenud probleem kassidega, kes kasutavad liivaga kaetud platse oma WC-na, kuigi lemmikloomade viibimine kalmistul ei ole lubatud.
Jäätmete kogumine kalmistutel käib liigiti. Platsi koristamisel tekkinud jäätmeid ei saa jätta teele või teisele hauaplatsile riisuda. Olmejäätmed (küünaltopsid, kindad, pakendid, lillepotid) prügikasti ja taimsed jäätmed kogutakse biolagunevate jäätmete kogumiskohta. Platside renoveerimisel tekkivad ehituslikud jäätmed tuleb viia jäätmejaama, tuletab vallavalitsus inimestele meelde.
Sellised tegevused mitte ainult ei riku kalmistu rahu, vaid on ka vastuolus selgelt määratletud eeskirjadega. Kalmistu nõuded sätestavad, et territooriumil tuleb hoida korda, puhtust ning austada hauarahu.
Muuhulgas on keelatud:
  • Hauaplatse ja üldkasutatavat territooriumi risustada või rikkuda.
  • Kasvavate puude ja põõsaste omavoliline mahavõtmine.
  • Mootorsõidukiga sõitmine.
  • Hauaplatside mõõtmete omavoliline muutmine.
  • Lemmikloomadega kalmistul viibimine ja lemmikloomade matmine.
  • Hauatähiste omavoliline teisaldamine.
Väike-Maarja kalmistumeister kutsub kõiki kogukonnaliikmeid üles olema tähelepanelikud ja teatama igasugustest rikkumistest kalmistumeistrile telefoninumbril 516 1809.

Seotud lood

Uudised
  • 15.05.24, 06:00
Partneritelt ja riigilt varanduse neelanud firma läks pankrotti. Omanike vahel lahvatas sõda
Uudised
  • 02.05.24, 06:00
Muinsuskaitseamet arvab hulga objekte mälestiste seast välja
Muinsuskaitseamet algatab 103 mälestiseks olemise lõpetamise, kuna nende puhul on tegemist teise mälestise lahutamatute osadega.
Uudised
  • 11.11.23, 23:47
Kalmistumeister Heili Talpsepp: Aastaajad loovad surnuaias erinevaid pilte
Väike-Maarja rohenäpust kalmistumeistrile Heili Talpsepale on surnuaial käimine saanud igapäeva lahutamatuks osaks juba viimased kolm aastat. Kohusetundlikule, hoolsale ja tööd armastavale naisele ei ole kalmistu ümbruse hooldamine kunagi olnud ülemäära raske ning tema töökust on märganud ka paljud kalmistu külastajad.
Uudised
  • 02.06.22, 16:31
Kalmistutel kummitav hauaplatside nappus sai täna tillukese lahenduse
Rakvere kalmistute haudade nappus sunnib kadunukesi matma kalmudele, mida lähedased enam ei hoolda, samuti laiendatakse probleemi lahendamiseks kalmistuid. Täna pühitseti täiesti uus plats Palermo kalmistu ääres.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele