• 22.06.24, 09:35

Kui riik tahab kulusid kärpida, kutsugu ellu kodanikupalk

Kodanikupalga kehtestamine aitab puhastada ühiskonda reostusest, mille tekitab toetuste ja nendega seotud regulatsioonide ülemäärane hulk, kirjutab kodanikupalga eestkõneleja Jaanus Nurmoja.
Kui riik tahab kulusid kärpida, kutsugu ellu kodanikupalk
  • Kui riik tahab kulusid kärpida, kutsugu ellu kodanikupalk
Loe lisaks
Lääne-Virumaa omavalitsusjuhtide palgatase jääb Eesti teiste piirkondade omavalitsustele alla.
  • 15.06.24, 06:00
Edetabel: maakonna omavalitsusjuhid jäävad kolleegidele palgaga alla
Ajal, mil räägitakse vajadusest kärpida riigieelarvet sadades miljonites, tundub võib-olla ebasünnis keerutada „vana plaati“, mis pakub hoopis mitmemiljardilise kuluga lahendust. Paraku näib see ainuvõimalikuna, pidades silmas nii rahvuslikke eesmärke kui ka juba algusjärgus kooselu tehisintellektiga. Pealegi võib ühtede kulutuste suurendamine või uute teke muuta mõnegi muu kulutuse mõttetuks.
Jah, pole parata, me peame ikkagi rääkima kodanikupalgast - tingimusteta põhisissetulekust, mille otstarbekus Eestis tuleneb eelkõige põhiseaduse preambulis sõnastatud eesmärgist tagada eesti rahvuse kestmine. Just „eelkõige“, mis tähendab, et mitte „ainult“.
Valikuvabaduse tagamine perekonna suuruse planeerimisel on Eesti jaoks elutähtis, sest see toetab sündimust (saage lapsi nii palju kui tegelikult tahate, ükski vägi ei suuda paisata teie perekonda vaesusesse), samuti sotsiaalse ja kultuurilise aktiivsuse võimaldamine (kui oled koorilaulja, jätkub sul ikka raha koori liikmemaksu tasumiseks ja seega laulupeoprotsessis kaasalöömiseks). Kuid seekord keskendun millelegi muule.
Negatiivne tulumaks või kodanikupalk – reostustõrjevahend ühiskonnale

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele