• 04.03.22, 10:37

Kuidas end kaitsta kiirgusohu eest

Loe, kuidas end kaitsta erineva kiirguse eest, milline toit ja toidulisandid vähendavad kahjuliku radioaktiivse kiirguse mõju ning mida teada varjumisest.
Kiirgusoht ja jood
  • Kiirgusoht ja jood Foto: Pixabay
Kiirgus on energia, mis võib pärineda ebastabiilsetest aatomitest, mis läbivad radioaktiivse lagunemise, või seda võivad toota masinad. Kiirgus liigub oma allikast energialainete või pingestatud osakeste kujul. Kiirgusvorme on erinevaid ning neil on erinevad omadused ja mõju, kirjutas Dr Sergey Saadi veebilehel Virtuaalkliinik.ee.
On kahte tüüpi kiirgust: mitteioniseeriv ja ioniseeriv
Mitteioniseerival kiirgusel on piisavalt energiat, et molekulis olevaid aatomeid ümber liigutada või neid vibreerima panna, kuid mitte piisavalt, et eemaldada aatomitelt elektrone. Seda tüüpi kiirguse näideteks on raadiolained, nähtav valgus ja mikrolained.
Ioniseerival kiirgusel on nii palju energiat, et see võib elektrone aatomitest välja lüüa. Seda protsessi nimetatakse ionisatsiooniks. Ioniseeriv kiirgus võib mõjutada elusolendite aatomeid, seega kujutab see terviseriske, kahjustades geene ja DNA-d. Õnneks on meie keha rakud selle kahjustuse parandamisel äärmiselt tõhusad. Kui aga kahjustust õigesti ei parandata, võib rakk surra või lõpuks muutuda vähkkasvajaks.
Ioniseeriva kiirguse tüübid on alfa, beeta, gamma ja röntgenkiirgus. Gammakiirgus on kõige läbitungivam ja seda võib peatada ainult näiteks paksem pliikiht või paks betoonsein.
Ioniseeriv kiirgus pärineb röntgeniseadmetest, kosmosest ja radioaktiivsetest elementidest.
Kiirgus on osa meie elust
Taustakiirgus, mis pärineb eelkõige looduslikest mineraalidest, on meie ümber kogu aeg. Tuumareaktorid eraldavad väikeses koguses radioaktiivseid elemente, tööstuses ja isegi mõnedes tarbekaupades kasutatavad radioaktiivsed materjalid on samuti väikeses koguses taustkiirguse allikaks.
Kehast võib leida radioaktiivsete ainete jälgi, peamiselt looduslikult esinevat kaaliumi-40. Kaaliumi-40 leidub toidus, pinnases ja vees, mida me tarbime. Õnneks on väga vähe olukordi, kus keskmine inimene puutub kokku fooni ületavate kontrollimatute kiirgusallikatega.
Kokkupuude kiirgusega võib olla väline, kui kiirguse allikas on väljaspool keha, ja sisemine - näiteks juhul, kui radioaktiivne aine satub kehasse söömisel, joomisel, sissehingamisel.
Tuumaplahvatus ja taustakiirgus
Väga kõrge kiirgustasemega kokkupuude näiteks tuumaplahvatuse lähedal võib põhjustada ägedaid terviseprobleeme nagu nahapõletused, oksendamine ja äge kiirgussündroom ("kiiritustõbi"), mis võivad mõnikord lõppeda surmaga järgmiste päevade või nädalate jooksul. See võib samuti põhjustada pikaajalisi tervisehäireid nagu vähk ja südame-veresoonkonna haigused. Keskkonna kiirgusfoon ei põhjusta vahetuid terviseprobleeme, kuid võib mängida rolli vähkkasvajate tekkimises.
Kes on kõige tundlikumad radioaktiivkiirguse suhtes?
Laste ja loodete rakud jagunevad kiiresti, andes kiirgusele rohkem võimalusi häirida seda protsessi ja kahjustada rakke.
Enda kaitsmine kiirguse eest
Pidage meeles 3 põhireeglit:
Aeg: saadavat doosi vähendab kokkupuuteaja piiramine või minimeerimine.
Kaugus: nii nagu tulekahjust tulenev soojus väheneb, kui liigute kaugemale, väheneb kiirgusdoos dramaatiliselt, kui suurendate kaugust allikast.
Varjestus: kõige rohkem võivad teid kaitsta plii-, betoontõkked või veebarjäär.
Aeg, kaugus ja varjestus vähendavad kokkupuudet kiirgusega samamoodi, nagu kaitseksid liigse viibimise eest päikese käes.
Erinevates varjendites viibides kiirgusohu olemasolul:
● viibige pigem hoone või ruumi keskel, eemal ustest ja akendest
● kandke võimalikult paksust kangast riideid, kaitstes kõiki kehaosi
● pühkige katmata kehaosi niiske lapiga
● jooge ainult pudelivett ja sööge ainult toitu, mis ei ole teile teadaolevalt saastunud.
On uuritud ka erinevate toiduainete ja taimede mõju selles kontekstis ja on leitud, et toit võib olla efektiivne radioaktiivkiirguse kahjuliku mõju vähendamises:
Nõges on kõrgeima klorofülli kontsentratsiooniga ja on suurepärane seleeniallikas - mõlemad kaitsevad rakke radioaktiivsest kahjustusest.
Männikoore, rohelise tee ja viinamarjaseemne ekstrakt – stimuleerivad glutatioonisüsteemi tööd, mille tulemuseks on nii metallide detoksifitseerimine kui ka vabade radikaalide neutraliseerimine.
Kurkum – sisaldab kurkumiini, mis on antioksüdant ja põletikuvastane ning võib aidata kaitsta kiirgusest põhjustatud naha kahjustuste eest.
Ženšenn – võib vähendada kiirgusega kokkupuute kõrvalmõjusid ning aidata kehal stressiga kohaneda, et aidata taastuda.
Spargel – veel üks suurepärane glutatiooni allikas, mis teadaolevalt aitab kaasa raskmetallide ja muude toksiinide, sealhulgas kiirguse, väljutamisele kehast.
Seleeni sisaldavad toidud nagu Brasiilia pähklid, päevalilleseemned, kala, munad, seened, teraviljad (nisu, oder, pruun riis, kaer) ja sibul aitavad kaitsta DNA-d kiirguse kahjulikust mõjust.
On leitud, et väävlit sisaldavad toidud nagu kala, munad, oad ja herned, kapsas (kõik ristõielised), sibul, küüslauk ja nisuidu kaitsevad keha radioaktiivse kiirgumise eest.
On näidatud, et kõrge pektiini sisaldusega toidud nagu porgand, õunad, pirnid, ploomid, tsitruselised, must- ja punane sõstar aitavad vältida radioaktiivsete ainete omastamist ja soodustavad nende eritumist.
Merevetikad, nagu pruunvetikas ja nori takistavad radioaktiivsete ainete imendumist ja ringlemist meie organismis tänu joodi ja naatriumi alginaadi kõrgele sisaldusele.
Vitamiinid A, C ja E on samuti näidanud efektiivsust kiirgusest tingitud rakkude kahjustuse vähendamises.
Kaaliumjodiid on stabiilse (mitte radioaktiivse) joodi ühend, mis võib aidata blokeerida radioaktiivse joodi imendumist kilpnäärmesse, kaitstes seega seda nääret kiirguskahjustuste eest. Nagu on teada, on kilpnääre radioaktiivse joodi suhtes kõige tundlikum.

Seotud lood

Kasulik
  • 23.02.22, 10:27
Need on levinumad jalgade tervisega seotud probleemid
Jalad kannavad kogu keha raskust terve elu jooksul ja suurem osa jalgade probleemidest on seotud liikumise ja elustiiliga. Millised on enamlevinud jalaprobleemid ja kuidas neid ravitakse?
Kasulik
  • 21.02.22, 16:12
Millal on abi ortoosist?
Ortoose ja muid ortopeedilisi abivahendeid määratakse sageli trauma järgselt või krooniliste seisundite puhul teatud kehaosa asendi korrigeerimiseks ja stabiliseerimiseks.
Kasulik
  • 18.01.22, 16:30
Näita keelt ja hinda tervist
Keelt nimetatakse sageli keha tugevaimaks lihaseks, kuna keelelihaseid, mis kinnituvad suupõhja külge, on üsna raske väsitada. Keel võimaldab meil maitsta ja neelata toitu ning rääkida. Keele kasutamine igapäevaelus on nii loomulik, et sellega seotud terviseprobleemid häirivad meid sageli rohkem kui mõne muu elundi haigus. Millised need probleemid siis olla võivad?
Kasulik
  • 08.12.21, 00:02
Unearst: ka vähene unepuudus muudab aju
Kõige sagedasem unehäire kogu maailmas nii lastel kui täiskasvanutel on unepuudus ehk liiga vähene magamine. Ka vaid üks kehvasti magamata öö jätab endast jälje, kirjutab unearst Heisl Vaher.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele