• 31.12.22, 11:33

13 soovitust ilutulestiku ohutuks korraldamiseks

Selleks, et pidustused kulgeksid ohutult ning et uus aasta algaks õnnelikult ja vigastusteta tuletab päästeamet meelde soovitused pürotehnika ohutuks kasutamiseks.
13 soovitust ilutulestiku ohutuks korraldamiseks
  • Foto: Martin Piir
1.Osta pürotehnilised tooted ainult selleks vastavat luba omavast müügikohast, mitte „mustalt turult“.
2.Vali ilutulestiku kasutamiseks õige aeg ja koht. Arvestama peab ilmastikuolude, toote kasutamise ohutu kaugusega inimestest, loomadest, hoonetest ja sõidukitest ning öörahu ajaga.
3.Toesta ilutulestiku patarei maapinnal kiviplokkide, liivakottide vms mittepõleva materjaliga.
4.Raketid, mis omavad stabilisaatoreid (pikk pulk või varras raketi küljes), ei tohi lihtsalt niisama maasse torgata. Parim viis on neid lasta kindlalt maasse löödud toru seest.
5.Ilutulestiku laskmisel on ohutu kaugus inimestest vähemalt 30 meetrit. Kindlasti tuleb lugeda tähelepanelikult kasutusjuhendit, sealt võib selguda, et ohutuskaugus on veelgi suurem.
6.Jälgi, et tuul ei kannaks ilutulestikku hoonete poole (rõdud, katused, aknad).
7.Ära paigalda ilutulestikupatareid elektriliinide ja suurte puude alla.
8.Ära kummardu kunagi ilutulestikuraketi või -patarei kohale.
9.Kui ilutulestiku seade peale süütamist ei rakendu, siis ära lähene sellele. Oota vähemalt 20 minutit! Praak ilutulestik tuleb tagastada müüjale, selle ohutustamiseks võib ilutulestiku toote asetada vette.
10.Üheskoos ilutulestikku korraldades, valige endi seast üks, kes süütab järjekorras kõik ilutulestiku patareid. Arvestama peab asjaoluga, et süütaja peab samuti viibima ohutus kauguses ajal, mil patarei töötab
11.Ilutulestikku tohib kasutada ainult kaines olekus ja vähemalt 18-aastane isik.
12.Tungivalt soovituslik on kasutada süütajal kaitseprille.
13.Peale ilutulestiku korraldamist ära kiirusta patareile lähenemisega. Lase selle jäänustel maapinnal täielikult kustuda ja jahtuda. Korja kokku ilutulestikust alles jäänud prügi. Kindlasti ära viska jäätmeid loodusesse.
•Ka säraküünlad kujutavad endast täpselt samasugust ohtu nagu ilutulestik. Säraküünla põlemistemperatuur ulatub kuni 1100 °C. See on piisavalt suur kuumus, et sulatada mõningaid metalle. Vääral kasutamisel võivad ka säraküünlad põhjustada põletushaavu.
•Laeva ohutusvarustuses kasutatava punase signaalraketi ja muu sarnase värvusega raketi kasutamine merel ning rannikul ohuolukorrata on keelatud.

Seotud lood

Uudised
  • 28.12.22, 13:58
Aastalõpu pidustused toimuvad üle terve maakonna
Lääne-Virumaa suurim aastavahetuspidu toimub Rakvere Vallimäel koos legendaarse rokibändiga Terminaator. Pidu algab kell 23 ja vältab terve tunni. Kontsert on kõigile pidulistele tasuta, aga uusaasta pauku Rakveres ei tehta.
Uudised
  • 01.01.22, 18:10
Sellised olid Rakvere, Väike-Maarja ja Triigi ilutulestikud
Sel aastavahetusel toimus Rakveres ilutulestik Vallimäe vabaõhukeskuse Tõusu tänava poolses parklas. Ilutulestikku korraldati ka näiteks Väike-Maarjas ja Triigi külas.
Uudised
  • 23.12.21, 14:16
Viimast korda tervitab Rakvere uut aastat ilutulestikuga
Aastavahetuse ilutulestik juhatab sisse Rakvere 720. juubeliaasta ja erinevalt varasematest aastatest lastakse uusaastaöö saluut tänavu taevasse Vallimäe vabaõhukeskuse Tõusu tänava poolsest parklast.
Uudised
  • 01.01.22, 17:55
Aastavahetus möödus politseile töiselt
Politsei abi paluti aastavahetusel Eestis 307 korral, politseinikud reageerisid enam kui 40 lähisuhtevägivalla juhtumile ja kolmele kannatanutega liiklusõnnetusele, millest üks juhtus Rakveres.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele