• 16.10.23, 22:05

VIDEO: sinu käed võivad päästa elu, vaata elustamise esmaabivõtteid

Eestis tabab haiglaväline südame äkksurm aastas kuni 700 inimest, ütles terviseameti tervishoiuteenuste osakonna nõunik Kalev Pahla.
VIDEO: sinu käed võivad päästa elu, vaata elustamise esmaabivõtteid
  • VIDEO: sinu käed võivad päästa elu, vaata elustamise esmaabivõtteid Foto: Shutterstock
Eesti elustamisstatistika põhjal teevad kõrvalviibijad enne kiirabi saabumist elustamisvõtteid ca 50% juhtudest.
„Paljudes teistes riikides, kus elanikonnale on pikemat aega ja süstemaatiliselt vastavaid teadmisi ja oskusi õpetatud, on see protsent 70. Seega, meie oskustes, aga ennekõike julguses, teist inimest eluliselt kriitilises olukorras aidata, on veel parasjagu arenguruumi,“ rääkis Pahla ja lisas, et aasta-aastalt on see olukord meil samuti paranenud.
Virtuaalkliinik kirjutab, et juba kümnendat aastat toimub ka Eestis elustamise teadlikkuse suurendamiseks oktoobrikuu teisel poolel aktsioon „Sinu käed päästavad elu“. Kiirabitöötajad õpetavad koos teiste tervishoiutöötajate ja Eesti Punase Risti instruktoritega elustamise põhitõdesid koolides, ettevõtetes, kaubanduskeskustes, spordihoonetes, raamatukogudes.
Elustamisoskuse abil võib võita inimelu
Instruktorid annavad huvilistele ülevaate nii äkksurma olemusest, abi kutsumisest, elustamisvõtete rakendamisest, kiirabi tegevusest ja samuti elustamisseadme AED (elektrišoki aparaat) kasutamisest. Elustamise nukk-mannekeeni abil mängitakse läbi tüüpiline äkksurma situatsioon, mille lahendamise etappide hulka kuuluvad juhtumi tuvastamine, kiirabi kutsumine ja esmane elustamiseks vajalik tegevus.
„Oskus abivajajat elustada peab olema sama loomulik nagu on tantsu- või ujumisoskus,“ sõnas Pahla. Elustamisoskuse väärtus on hindamatu – selle abil võib võita inimelu.
Automaatse elustamisseadme kasutamise õpetus

Seotud lood

Uudised
  • 23.09.22, 06:00
Elustamist tuleb populariseerida
Vinni spordikompleksi külastaja võib nüüd kergemalt hingata, sest hingamise lakkamise korral on abi sõna otseses mõttes käepärast – majas on olemas tipptasemel elustamisaparaat ning selle kasutamiseks väljaõpetatud inimesed.
Uudised
  • 16.05.21, 15:24
Tipparstist tervisesportlase valus kogemus ehk ime läbi elus
Igal aastal annavad paljud inimesed endale lubadusi hakata tegelema spordiga. Liiga järsud muutused senises elukorralduses võivad aga tervisele hoopis kahju tekitada.
Uudised
  • 12.02.22, 15:56
Südametervise alus on liikumine
Regulaarne füüsiline aktiivsus on hea südametervise alustala, ent nii nagu iga asjaga, ei tasu ka sportimisega liiale minna. Kindlad märgid näitavad, millal hoogu tuleks maha võtta.
Kasulik
  • 24.01.22, 11:52
LDL-kolesterooli tuleb ohjata, sest see on viitsütikuga pomm rinnus
LDL-kolesterooli normi piires hoidmine on südame tervise seisukohalt võtmetähtsusega, mistõttu parem on alustada raviga varem kui hiljem ning parem kohe piisavas doosis kui vähehaaval, ütles ITK südamekeskuse juhtivarst Anu Hedman.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele