• 12.05.24, 00:06

Peeter Oja: lollus ei ole maailmast kadunud

Kuigi eurovalimiste valimiskampaania käib ja Tallinnas vahetus linnavõim, ei ole poliitiliselt laetud ajal avalikus debatis poliitilist satiiri. Näitleja ja humorist Peeter Oja leiab, et materjali tegelikult on, aga probleem on pigem tegijate puudumises.
"Korüfeedele tuleb ikka alt üles vaadata," ütles Peeter Oja investor Toomasele.
  • "Korüfeedele tuleb ikka alt üles vaadata," ütles Peeter Oja investor Toomasele. Foto: Äripäev
Oja rääkis saates “Äripäeva arvamusliider”, et ta ei väsi imestamast, kuidas poliitikasse tulevad värsked nimed, kes astuvad uuesti ja uuesti täpselt sama reha otsa, nagu eelkäijad. Eriti ebameeldivad ja ärritavad on Oja meelest korruptsioonilood.
Nendega tegelemine vajab humoristidelt, nagu ka uuriva ajakirjanduse puhul, tugevat meeskonnatööd. “Kõik sõltub kaasusest, aga kui saad vihaseks, tuleb ennast tagasi hoida. Lihtsalt niisama sõimata ei tohi, jääd ise naerualuseks,” ütles Oja.
“Lollus ei ole maailmast kadunud! Oled tavaline inimene ja ühel hetkel avastad, et oled poliitik. Kõik, mis tema sees on mõtted ja mittemõtted, arusaamad ja rumalused, kannad sa endaga kaasas,” nentis Oja.
Intervjuus tuli juttu ka tehisintellekti huumorisoonest ning Oja avaldas mõtte, et ehk oskab AI varsti iseenda üle nalja heita.
Loe lisaks
Hariduselt antropoloogi ja õppejõu Marko Veissoni kohta võib öelda, et edukaks muusikuks on ta saanud kogemata.
  • 02.03.24, 00:51
Kogemata Eurovisioonile saanud Marko Veisson: mustad ülikonnad on alati kallid
Et on Eurovisiooni nädal, siis meenutas eurolava veteran Oja ka oma legendaarset lugu “Leto svet”. “See oli avantüür kõige puhtamal moel, nii Pajusaare kui meie, Kreisiraadio poolt,” ütles Oja, kes nentis, et nad pole isegi Eesti aegade edetabeli põhjas kui kõige kehvemad. “Oleme kahjuks eelviimased, tagantpoolt teised. Kõige viimane on Jüri Pootsman minu teada.”
Tänavuse koosluse 5Miinust ja Puuluup koostööle jagus Ojal vaid kiidusõnu: “Veissoni tants on hea! See on kirss tordil.”
Kuula pikemalt intervjuust. Usutles Neeme Korv.
Peeter Oja: lollus ei ole maailmast kadunud
00:00

Riigikontrolör: ammu oleks aeg ravimiäril sarvist haarata

Riigikontrolör Janar Holm
  • Riigikontrolör Janar Holm Foto: Andras Kralla
Võrdse konkurentsiolukorra loomine – ka ravimiäris – on äärmiselt raske, aga sugugi mitte võimatu, rõhutab riigikontrolör Janar Holm.
Holm märkis raadiosaates „Äripäeva arvamusliider“, et pool sajandit tagasi käis inimene Kuul. „Aus ja läbipaistev ettevõtluskeskkond ei tohiks olla midagi kättesaamatut,“ lisas ta.
Äripäev kirjutas teisipäeval varjatud boonustest, mida ravimifirmad Eesti juhtivatele ravimite hulgimüüjatele maksavad. Kickback’ideks nimetatavatest boonustest kaotavad kõik peale hulgimüüjate. Inimesed maksavad ravimite eest rohkem nii kassas kui maksumaksjatena, lisaks halveneb nende valik.
„Ammu oleks aeg härjal sarvist haarata,“ lausus Holm. Tema sõnul ei saa ettevõtjatele oma huvide eest seismist ette heita, kuid poliitikud ja avalik sektor peavad omakorda seisma avaliku huvi eest ning tagama võrdse konkurentsi.
Lõppude lõpuks taandub kõik ikkagi tahtmisele või selle nappimisele, leidis Holm. Konkurentsiameti praegusel juhil Evelin Pärn-Leel paistab riigikontrolöri hinnangul igatahes indu jaguvat, ehkki seni tema kasutada olevad tööriistad jäävad viletsaks.
Pärislahenduste leidmiseks tuleb Janar Holmi meelest sotsiaalministeeriumil, konkurentsiametil ja ravimiametil, aga miks mitte ka näiteks justiitsministeeriumil koos laua taha istuda ning murega ühiselt tegeleda. „Kui keegi ütleb seda, et teine teeb, siis see on juba vale vastus,“ ütles Holm.
Kuula pikemalt intervjuust. Usutles Karl-Eduard Salumäe.
Janar Holm: ammu oleks aeg ravimiäril sarvist haarata
00:00

Abilinnapea Jašin: Järvan pole Helme, aga “olukord tuli päevakorda”

Tallinna transpordiala abilinnapea Kristjan Järvani väljaütlemised liikluse korraldamsie kohta on tekitanud küsimuse, kas linnavõim ikka ajab ühist asja.
  • Tallinna transpordiala abilinnapea Kristjan Järvani väljaütlemised liikluse korraldamsie kohta on tekitanud küsimuse, kas linnavõim ikka ajab ühist asja. Foto: Liis Treimann
Tallinna transpordi abilinnapea Kristjan Järvani (Isamaa) teravat vastukaja tekitanud avaldused pealinna liikluse kohta ei tähenda, et linnal oleks tekkinud mingi uus lähenemine. Parteipoliitilised sõnumid ja linnajuhtimine tuleb lahus hoida, rääkis abilinnapea Aleksei Jašin (Eesti 200) saates “Äripäeva arvamusliider”.
Võimukõnelustel Eesti 200 delegatsiooni kuulunud Jašin iseloomustas linnavalitsuse kabinetiistungite töömeeleolu sõnaga “suurepärane”. Ent Järvani avalikes esinemistes esitatud mõttearendused, et ühistranspordi ja kergliikluse arendamine ei tohi tulla autojuhtide arvel, jutud jalakäijate tunnelitesse suunamisest ning kriitika rattateede teemal on tekitanud linnavalitsuses siiski eraldi arutelu, tõdes ta.
Isamaa on riigi tasandil opositsioonis ja üks peamisi loosungeid on võitlus automaksuga, millisesse konteksti asetub ka Järvani käsitlus. Küsimusele, kas Isamaa partnerid tunnevad ennast nagu omal ajal peaminister Jüri Ratas, kui isa ja poeg Helme ajasid valitsuse liikmetena oma erakonna asja, vastas Jašin eitavalt.
“Mulle praegu ei tundu, et me oleme selles olukorras. Meil on mõned kaasused juhtunud, oli ka arutelukoht, kuidas toimida. Kui see jääb korduma iganädalaselt või igapäevaselt, siis võib see olla õigustatud küsimus. Olukord tuli päevakorda, me rääkisime läbi, tegime kokkuleppeid.”
Äripäeva raadio saate “Äripäeva arvamusliider” panid kokku Neeme Korv, Karl-Eduard Salumäe ja Indrek Lepik. Jašinit intervjueeris Neeme Korv.
Abilinnapea Jašin: Järvan pole Helme, aga “olukord tuli päevakorda”
00:00

Seotud lood

Uudised
  • 07.05.24, 08:03
Ravimimüüjate saladiilid paisutavad ravimite hinna üles. Kaotavad tervisekassa ja patsient
“Need lüüakse risti, kes räägivad”
Eesti juhtivad ravimite hulgimüüjad teevad ravimitootjatega salakokkuleppeid ja teenivad sellega igal aastal kümneid miljoneid eurosid. Saladiilide tõttu on ravimite hinnad kunstlikult üles puhutud nii, et kaotavad tervisekassa ja patsient.
Saated
  • 07.05.24, 17:58
Terviseminister ravimiäri varjatud kokkulepetest: jutud saladiilidest on käinud aastaid
Terviseminister Riina Sikkut rääkis Äripäevale, et jutud ravimiäri salakokkulepetest on käinud pikalt, kuid järelevalves jäävad riigi käed lühikeseks.
Saated
  • 04.05.24, 09:00
Äripäeva arvamusliider: EKREs käärib juba mõnda aega
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret - need olid sel nädalal saate “Äripäeva arvamusliider” teemad.
Saated
  • 20.04.24, 01:06
Äripäeva arvamusliider: defitsiit ei tule rasketest aegadest ja majanduskasv võlakoormast ei päästa
Riik on end ise puudujääki indekseerinud. Lisaks: kas riigikogus toimuv viib põhiseadusliku kriisini ja kas ajakirjandust on hakatud kohtu abil vaigistama, need olid sel nädalal raadiosaate “Äripäeva arvamusliider” teemad.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele