Kuidas valmistada kodus kohvi, mis maitseb nagu kohvikust, see on tavaline küsimus. Hea kohvi valmistamiseks on rohkem kui üks viis. Maagiliselt lõhnastatud kohvioad ja värskelt keedetud kohv kodus võib olla mitte ainult suurepärane hommikune rituaal päeva alustamiseks, vaid ka võimalus õppida rohkem oma kohvi tundma. Nii paljude oasortide ja valmistamisviiside vahel saate eksperimenteerida, et leida oma parim kohvi ja mitte kunagi tüdineda. Osta kohvioad ja mine!
Selles artiklis käsitleme viit erinevat võimalust, kuidas kodus kohvi valmistada, alates vajaminevatest vahenditest kuni maitseprofiilideni, millega peaksite arvestama.
Tassis valmistamine
Erinevad kohvijookide valmistamise viisid ja masinate mõju määravad oluliselt maitse. Kõige olulisem on siiski kohv ise. Ainult hea
kvaliteediga kohvioad annavad hea ja tugeva maitse.
Vana hea klassikaline, tassis pruulitud kohv on täpselt see, nagu see kõlab. Ideaalne, kui teil ei ole kõrval mingeid pruulimisvahendeid või kohvimasinat. See meetod nõuab kõige vähem ettevalmistust ja aega. Kõik, mida vajate, on veekeetja vee keetmiseks ja tass, milles kohvi keeta.
Protsess seisneb selles, et lisate tassi paar lusikatäit jahvatatud kohvi (või jahvatada värskelt enne keetmist, et saada rohkem värskust ja aroomi) ja kallate kuuma vett peale. Laske sellel paar minutit tõmmata, kuni maitse tuleb esile ja see on valmis joomiseks. Tõmbamise ajal võite tassi katta, et kohvi paremini ekstraheeriks. Võite jätta kohvipaksu tassi või kallata kohvi teise tassi ja jättes kohvipaksu vana tassi põhja.
Niimoodi valmistatud kohv on üsna kõrge kofeiinisisaldusega, sest mida kauem kohvipuru vees on, seda rohkem kofeiini ta vabastab. Otse tassis ilma filtrita keetmine võib suurendada maitse intensiivsust ja kui kohv tõmbab liiga kaua, võivad teie kohvile tekkida kibe maitse.
Tilga või filtriga pruulimine
See valmistamismeetod nõuab filtrikohvimasinat. Üldiselt on need kohvimasinad taskukohased ja teevad teie eest enamus töö ära. Iga keetmine vajab paberfiltrit, mis läheb masinasse. Lisage lihtsalt vesi spetsiaalsesse veepaaki, jahvatatud kohv ioad filtrisse ja vajutage nuppu, et alustada keetmist. Vesi kuumutatakse ja lastakse aeglaselt läbi filtri kohv. Valmistatud kohv tilgub aeglaselt läbi filtri põhja karahvile, mida kasutatakse serveerimiseks ja valamiseks.
Üsna lihtne meetod, mis sobib ideaalselt suuremate kohvikoguste valmistamiseks. Mõned kohvimasinad suudavad valmistada korraga 8 või isegi 12 tassi ning osad pakuvad kuumutamist, et hoida valmistatud kohvi kauem soojana.
Kuna jahvatatud kohvioad imbuvad veega läbi, siis selle õlid, maitsed ja essentsid võimaldavad saavutada intensiivse ja tugeva maitse.
Üle valamise meetod
See pruulimisstiil nõuab paari vahendit - veekeetja, Chemex või V60 pruulija, mõned filtrid, taimer ja jahvatatud kohvioad. Samuti vajab see rohkem aega ja veidi rohkem vaeva, kuna tegemist on käsitsi valmistamise protsessiga, mis koosneb mitmest etapist.
Üldiselt valatakse keev vesi aeglaselt üle jahvatatud kohvi, mis on paberfiltris, samasuguses nagu teie filtrikohvimasinas, kuid siin toimub kõik käsitsi ja mida rohkem kogemusi teil sellega on, seda parem tulemus.
Kogu protsessi vältel peate kontrollima valamist, hoidke seda aeglaselt ja ühtlaselt, liikudes keskelt väljapoole ringidena. Järgige taimerit, sest esimene valamine peaks olema ainult 15% teie veest, seejärel laske kohvil 30 sekundit areneda ja jätkake ülejäänud vee valamist alles pärast seda. Kogu pruulimisaeg peaks olema umbes 3 minutit 400 ml kohta.
Selline kohv võimaldab alati saada samasugust tulemust või väga kerget viisi katsetamiseks erinevate kohvidega, temperatuuridega või aegadega. Sellised kohvid tulevad väga kerge ja selge maitsega, nii et see meeldib igale kergemale kohvi fännile. Need sobivad suurepäraselt ka erikohvide peente omaduste paljastamiseks.
Külmpruulimise meetod
See meetod sobib suurepäraselt suveks, kuid seda võib nautida igal aastaajal. Külmpruulimine on küllaltki pikaajaline meetod, kuid see ei nõua palju tähelepanu. Peaksite oma kohvi oad üsna jämedalt jahvatama ja panema need toatemperatuuriga vette. Laske segul teatud aja jooksul tõmmata, karge värskuse saamiseks võite panna selle ka külmikusse. Külm vesi võimaldab hoida kuumutatud kohvi kibeduse eemal, kuid
kofeiinisisaldus on sel viisil valmistatud kohvis üsna kõrge, kuna see puutub veega pikalt kokku.
Külmpruulimisega valmistatud kohv võib teie tavalisest oast välja tuua täiesti erinevaid maitsenoote ja keerata teie kohvikogemuse pea peale. Kuid pidage meeles, et külma kohvi valmistamine võib võtta 12 kuni 24 tundi, seega kui soovite oma kohvi siin ja praegu - peate võib-olla valima mõne teise viisi!
Espresso pruulimine
See on klassikaline itaalia meetod, mille puhul survestatud kuum vesi juhitakse läbi filtri, mis sisaldab peeneks jahvatatud röstitud kohvi ube. See tehnika nõuab automaatset või traditsioonilist espressomasinat. Vee jõud tekitab väga kontsentreeritud kohvijoogi, mille peal on iseloomulik crema (kreemjas vaht).
Espresso on üldiselt paksem kui teiste meetoditega valmistatud kohv ning rõhu all valmistamise tulemusena on tüüpilises tassis espressos sisalduvad maitsed ja kemikaalid väga kontsentreeritud ja tugeva maitsega.
Lihtne viis espresso valmistamiseks on kasutada täisautomaatset kohvimasinat, kus valmistamine piirdub ühe nupuvajutusega. Tavalise manuaalse espressomasina puhul tuleb eraldi jahvatada, tampida jahvatatud kohvi õige survega ja reguleerida vee suhet parima maitse saavutamiseks. See sobib mitte ainult neile, kellele meeldivad tugevamad ja kreemjasemad kohvid, vaid ka piimakohvi armastajatele, sest espresso on iga piimakohvi alus.
Valige parim meetod ja valmistage parim kohv
Kohv sobib erinevateks eesmärkideks, seega võib valmistamisviise muuta vastavalt soovile. Erinevad kohvioad ja -tehnoloogiad võimaldavad teil sukelduda uute maitsete maailma.
Eksperimenteerige, et leida, milline neist sobib teile kõige paremini, või äkki teate juba, et teie elustiil sobib ainult ühega nimetatud meetoditest? Ärge unustage, et kohv on teekond, miks mitte hellitada end hommikul espressoga, pärastlõunal V60-ga ja nädalavahetusel külmpruuliga?
Seotud lood
Selveri populaarne 63+ vanuses klientidele mõeldud sooduskampaania "Kuldne Kolmapäev" on ettevõtte üks edukamaid kampaaniaid, mis laienes nüüd ka e-Selverisse ning tänavustele pensionipäevadele.