• 16.02.22, 14:24

Sven Hõbemägi kohtus sabatihasega

Linnuvaatleja Sven Hõbemägi postitas oma Facebooki leheküljel, et tema üks kaua oodatud kohtumistest sai teoks. Nimelt sattusid tema võrku sabatihased. Seekord sai rõngastatud kolm isendit.
"Minu võrku sattusid sabatihased. Rõngastasin seekord kolm isendit. See liik on mulle ka täiesti uus. Kas nad pole mitte armsad," küsib Sven Hõbemägi sotsiaalmeedia leheküljel.
  • "Minu võrku sattusid sabatihased. Rõngastasin seekord kolm isendit. See liik on mulle ka täiesti uus. Kas nad pole mitte armsad," küsib Sven Hõbemägi sotsiaalmeedia leheküljel. Foto: Sven Hõbemägi
Sabatihane on ebaühtlaselt levinud haudelind, läbirändaja ning talvitaja. Sabatihaseid pesitseb Eestis 50 000-100 000 paari. Talviseks arvukuseks hinnatakse meil 10 000-100 000 isendit.
Sabatihane pesitseb niiskemates rohke alustaimestikuga leht- ja segametsades, aga ka metsistunud parkides ja puisniitudel.
Pesa ehitab sabatihane lehtpuule või kuusele vastu puutüve või oksahargile toetuvana peente okste külge punutuna. Pesa võib paikneda väga erineval kõrgusel - nii 1,5 kui ka 15 meetrikõrgusel.
Ovaalne pesa on üleni kinnine ning lennuava on pesa külje ülaosas. Peamisteks pesamaterjalideks on rohukõrred ja sammal, pealt kaetakse pesa samblike ja kasetohu ebemetega. Seest vooderdab sabatihane pesa paksult sulgedega.
Sabatihase täiskurnas on 8-13 valget punapruunide täppidega muna. Haudumine kestab 12-14 päeva ning haub vaid emaslind, keda isaslind kogu haudeperioodi jooksul toidab. Pojad lahkuvad pesast 14.-19. elupäeval.
Poegade toitmisega tegelevad lisaks mõlemale vanalinnule mõnikord ka teised sabatihased, viimaste uuringute järgi vanalindude lähisugulased - vennad, õed jt.
Sabatihase toiduks on peamiselt putukad ja teised väikesed selgrootud. Lindude toidumaja sabatihane talvel ei külasta.
Septembris-oktoobris rändab osa sabatihaseid lõuna- ja läänepoole. Sügiseks ja talveks jääb sabatihasepesakond kokku ja seda ka rändeteel. Kuna karmidel talvedel hukkub sabatihaseid massiliselt, on tema arvukus meil üpriski kõikuv.

Seotud lood

Uudised
  • 30.01.22, 18:03
Linnumaailmale antud sõrm võtab terve käe
Suleliste maailma tundmaõppimine käib sammhaaval. Kõiki linde välimuse ja hääle järgi ära tunda polegi vaja – tähtis on uudishimu ja armastus looduse vastu. Loodusetundja Peeter Hussar tutvustas Tammiku stuudios talilinde ja rääkis põnevaid seiku nende käitumisest.
Uudised
  • 05.01.22, 12:27
Kaks virulaste raamatut kandideerib rahvahääletusel parimaks
Apollo raamatukaupluste keti ja Eesti Kirjastajate Liidu poolt välja kuulutatud 2021. aastal ilmunud parimate eesti autorite raamatute rahvahääletusel on nominentide seas ka kahe Lääne-Virumaa autori teosed.
Uudised
  • 04.02.22, 16:38
Lääne-Virumaa aasta teod on tänavu sportlikud
Lääne-Virumaa tänavune aasta tegu on Sõmeru-Näpi piirkonna rahvaspordiväljaku rajamine ja aasta isikutegu Epp Mäe hõbemedalivõit maadluse maailmameistrivõistlustel ja EM-kuld.
Uudised
  • 28.01.22, 14:18
Kodutute loomade varjupaik peaks valmima järgmise aasta lõpus
Lääne-Viru omavalitsuste liit (VIROL) otsustas kasutada selleks aastaks Lääne-Virumaale eraldatud maakondade arengustrateegiate elluviimise toetusmeetme (MATA) summa kodutute loomade varjupaiga rajamise teise etapi elluviimiseks.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele