• 06.03.22, 17:23

Sõjapõgenikke aidata soovijaid on väga palju

Ukraina sõjapõgenikke aidata soovivaid inimesi ja ettevõtteid on Eestis väga palju ning vajadus abi järele muutub iga päev ja isegi tundidega, teatas MTÜ Eesti Pagulasabi, kes koordineerib põgenike transporti ja kohanemist.
Esimesed sõjapõgenikud on Ukrainast jõudnud Eestisse, nende ja teiste abistamiseks on mitmeid võimalusi, mille kohta saab infot Eesti Pagulasabist.
  • Esimesed sõjapõgenikud on Ukrainast jõudnud Eestisse, nende ja teiste abistamiseks on mitmeid võimalusi, mille kohta saab infot Eesti Pagulasabist. Foto: Patrik Tamm
Alljärgnevalt teeb Eesti Pagulasabi kokkuvõtte abistamise seisust 6. märtsil ning jagab infot, milline abi on praegu kõige hädavajalikum
•Eesti inimesed on olnud väga abivalmid. 6. märtsi hommiku seisuga on pagulasabi andmebaasis üles antud 1878 elukohapakkumist ja 536 töökohapakkumist. Töökohti vahendab edaspidi Töötukassa.
•Keskmiselt läheb Poola Medyka piiripunkti ja Varssavisse Eesti Pagulasabi koordineerimisel kuus bussi ööpäevas, tänu millele on võimalik Eestisse evakueerida päevas 270 inimest. Värske info busside liikumise kohta on Pagulasabi kodulehel, lisainfo meiliaadressil [email protected].
•Eesti Pagulasabi peakontor ja nõustamiskeskus Tallinnas, Liivalaia 28, on keskmiselt teenindanud ca 20 leibkonda päevas. Nende hulgas on juba Eestisse saabunud põgenikud, aga ka neid siin vastu võtvad lähedased.
•Kõige esmased on olnud majutus- ja töökohtade küsimused. Keskmiselt seni ühe päeva jooksul abivajajatele leitud 3-5 konkreetset majutus- või töökohta.
•Oleme vahendanud nii toiduabi, kui riideabi, samuti on olnud vaja tegeleda psühholoogilist nõustamist vajavate inimestega nii kohapeal kui ka läbi nõustamistelefoni 116006.
•Kõnede hulk on seni olnud keskmiselt 500-600 kõnet päevas. Kõik Pagualasabi poole pöördunud on saanud esmased vastused oma küsimustele ning vajadusel on nad suunatud edasi Tallinna vastuvõtukeskusesse.
•Vastamise võimekus kindlasti kasvab, kõnede arvu ei ole täpselt hetkel võimalik prognoosida, kuid kindlasti saame lähipäevil sellest selgema ülevaate.
•Rahalised annetusi on kogunenud üle pooleteist miljoni euro, millest 800 000 on juba saadetud Ukrainasse sisepõgenike aitamiseks. Üleeile, 4. märtsil jõudsid annetusrahade pangaülekanded Ukrainasse kohale. Tingimused rahalise ja humanitaarabi toimetamiseks Ukraina elanikele halvenevad iga päevaga. Vajaduspõhist rahalist abi oleme viimase 4 päeva jooksul andnud enam kui 320 leibkonnale, lisaks jaotanud tekke ja meditsiinitarbeid.
•Anname humanitaarabi nii sõjas kannatada saanud elanikele kui ka haiglatele ja lasteasutustele. Vajadusel oleme valmis lähetama toiduabi ka rindelinnadesse. Pagulasabi tegutseb koostöös kohapealsetele koostöövõrgustikega Tšernigivi, Harkivi, Mõkolajivi, Odessa, Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastites.
Piirkonniti on humanitaarligipääs väga piiratud, kuna agressorid humanitaarkoridore luua ei luba. Nendes kohtades on rahaline abi hetkel eriti oluline. Meie kohapealne tiim töötab väga keerulistes ja ohtlikes oludes, oleme nendega pidevalt ühenduses ja koordineerime tegevusi.
•Euroopa Liit otsustas esmakordselt ajaloos aktiveerida ajutise kaitse direktiivi. See tähendab, et kõik ukrainlased, kes põgenesid 24. veebruarist alates, saavad poolautomaatselt ühe-aastase kaitsestaatuse.
Ukrainasse saadetav abi:
1. Transport, millega viia toidu- ja meditsiinitarbeid Ukraina piirile
2. Hulgikogustes toiduabi
3. Hulgikogustes meditsiinitarbed
Tähelepanu:
-Eesti Pagulasabi ei koordineeri erasõitjate transporti (autod, väikesed bussid), vaid tegeleb ainult suurte evakuatsioonibusside saatmisega
-Pagulasabi ei kogu esemelisi annetusi.
Hulgi abipakkumistest palume anda teada:
[email protected]
Evakuatsioonibussidesse vajaminev toit/hügieenitarbed:
[email protected], +372 567 64 122
Rahalised annetused
Rahalised annetused on jätkuvalt väga oodatud. Annetustest kaetakse evakuatsioonikulud, humanitaarabi Ukrainas ja toetatakse Eestisse jõudvaid ukrainlasi.
Ukraina heaks saab annetada https://www.ukrainaheaks.ee/
•Pangaülekandega: sobivas suuruses ülekande saab teha MTÜ Eesti Pagulasabi annetuskontole SEB pangas: EE791010220258852223
•Pangalinkide kaudu: SEB, Swedbank, LHV ja Paypal pangalingid on leitavad annetuslehelt ja Ukraina heaks kampaanialehelt.
•Annetustelefonide kaudu: Tele2, Telia ja Elisa kliendid saavad annetada annetustelefonide kaudu: 9003801 (5 EUR), 9003802 (10 EUR), 9003803 (50 EUR)
Abi Eestisse jõudnud ukrainlastele
Eestisse jõudnud Ukraina sõjapõgenikud saavad abi:
•Vastuvõtukeskus ja nõustamispunkt Tallinnas: Niine 2, avatud 24/7
•Nõustamispunkt Tallinnas: Liivalaia 28, avatud iga päev kell 10-17
•Vastuvõtupunkt Tartus: Dorpati hotell, Soola 6, avatud 24/7
•Vastuvõtupunkt Pärnus: Sepa 6, avatud 24/7 (palun ette helistada +372 4448188)
•Vastuvõtupunkt Rakveres: Kastani 12, avatud 9-12
Eestisse jõudnud sõjapõgenike nõustamise kõnekeskus: +372 588 1131 (E-R 10-17)
Elukohtade ja muude teenuste pakkumine
Kogume heade inimeste ja ettevõtete ajutiste või püsivate elukohtade ja muude teenuste pakkumisi siin: Paku abi. Palume kirjelda võimalikult täpselt, millist abi on võimalik pakkuda.
NB! Pagulasabi ei kogu enam tööpakkumisi, sellega tegeleb nüüd töötukassa.
Evakueerimisinfo sõjapõgenikele
Hetkel korraldame evakuatsioonibusse Ukraina-Poola piirilt. Kui tunned ukrainlasi, kellel on Eestiga olemasolevad sidemed ja kes soovivad sõja eest Eestisse pakku jõuda, siis palun jaga infot:
•Bussid liiguvad piirile hetkel igapäevaselt
Värske info busside kohta asub veebilehel www.pagulasabi.ee Lisainfot saab ka telefonil +372 56782288 ja [email protected] iga päev kl 9-19
•Info Ukraina-Poola piirilt
Eesti Pagulasabi ei saa kahjuks aidata Ukraina piiri ületamisega, aga kui sinu lähedane on juba saanud üle piiri ja vajab nõustamist või edasist transporti, siis helistage telefonil +372 5908 6965
Vabatahtlik tegevus
Kui soovid aidata vabatahtlikuna, palun pane end kirja siin.
MTÜ Eesti Pagulasabi on 2000. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing. Pagulasabi eesmärk on seista pagulaste õiguste ja heaolu eest Eestis ja väljaspool. Hetkel tegeleb MTÜ eelkõige Ukraina sõjapõgenike abistamisega.

Seotud lood

Uudised
  • 06.03.22, 14:39
Põgenikele järele sõitnud politseimuuseumi direktor: olukord Ukraina piiril on trööstitu
Olukord Ukraina piiril on hull. Uskumatu, et selline asi praegu Euroopas toimub, ütles politseimuuseumi direktor Andrus Eesmaa, kes sõitis nädalavahetusel vabatahtlikuna appi Ukraina põgenikke piirilt Eestisse tooma.
Uudised
  • 05.03.22, 09:47
Venemaalt põgenenud Andrei: mul oli kaks valikut – sõtta või vangi
Lennud tühistatud, bussipiletid välja müüdud, rongipiletid metsiku hinnaga – kõige sellega peavad praegu arvestama Venemaalt lahkuda püüdvad inimesed. "Ma ei ole midagi sellist näinud!“ ja „See on kõige raskem aeg mu elus," ütlevad Peterburi bussilt maha astuvad põgenikud Tallinnas.
Uudised
  • 04.03.22, 18:20
Inimesi on haaranud ostupaanika
Grossi poodides kogu kaupa kohe müüki ei panda
Sõjahirmus inimestel on tekkinud paanika, mille käigus ostetakse kokku ka kummalisi asju, näiteks soodat. Omanimelise jaeketi omanik Oleg Gross aga ei näe paanikaks põhjust.
Uudised
  • 02.03.22, 14:42
OG Elektras töötav ukrainlane Serhii Gavrilyuk: eestlaste toetus on suuremgi, kui vaja
Kui OG Elektra laos töötav Serhii Gavrilyuk 24. veebruari hommikul ärgates kuulis, et tema kodumaal on puhkenud sõda, oli tema esimene mõte pere koju tuua.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele