Põhja-Eesti toidu tunnuslauseks on “Paepealsed maitsed”. Mismoodi paesel pinnal kasvanud toit päriselt maitseb, saab igaüks avastada 8.-16. oktoobrini toimuval sündmusel “Lahemaa restoranide nädal koos sõpradega”.
- Vihula mõisa restoran osaleb sel aastal Lahemaa restoranide nädalal esmakordselt. Foto: Vihula mõis
Restoranide nädal sai alguse Lahemaa mõisate restoraninädalast, nüüdseks on lisandunud toidukohad ka väljastpoolt Lahemaad. Külastajatele pakutakse maitseelamusi mõisarestoranides, kõrtsides, kodurestoranides ja öko-spa söögitoas.
Kõik söögikohad pakuvad külastajatele sel nädalal just piirkonnale omaseid toite, kolmekäigulise menüü hinnaks 25 eurot, v. a kodurestoran Mer-Mer ja Vihula mõisa restoran, kus hinnaks on 30 eurot.
Mõned soovitused, kuhu sammud seada
Endisaegses kõrtsihoones asuvas Valgejõe Veinivillas toimub restoranide nädala raames Vana Kõrtsi õhtusöök. “Oleme avatud vaid ühel päeval ja sööme nagu vanasti,” selgitas Veinivilla perenaine Tiina Kuuler.
“Kõik toidud on valminud ilma elektri abita - puupliidil, ahjus, kaminas või sütel. Külalised istuvad üheskoos pika kõrtsilaua taga küünlavalgel. Seenesuppi, pikalt haudunud lammast ja pirukaid pakutakse kandikutel jagamiseks,” rääkis Kuuler.
Restoranide nädalaks on end sügisehtesse seadnud piirkonna uhked mõisad: Anija, Palmse, Sagadi ja uusima lisandujana sel aastal ka Vihula mõisa restoran.
Kõigis mõisates leiab palju huvitavat nii lihtsalt jalutajale kui põnevaid tegevusi kogu perele, igas mõisas oma stiili ja lähenemisega.
Näiteks on Sagadi restoran läbi aegade kasutanud oma menüüs seda, mis ümbruskonna mets pakub. Nii ootavad Sagadil kohalike metsaandide maitsed: seened, põder ja magustoit mustikatega.
Kodurestoranidest avavad uksed juba tunnustatud Mer-Mer ja sel aastal uudisena Kuusiku loodustalu. Mereäärse Mer-Meri menüüs on loomulikult koduranna kala. Kuusiku loodustalu on tuntud oma võimalikult maheda ja eheda talutoidu poolest, nagu ka öko-spa Harmoonikumi söögituba Viimsis, mille perenaine Ene Lill töötab tervisenõustajana.
Kindlasti tuleb oma külastus kiiresti ette broneerida, sest kohtade arv on piiratud. Lähem info
SIIT.
Seotud lood
Eesti restoranidele esimest korda jagatud maailma ihaldatuima kulinaaria-alase tunnustuse sai Lääne-Virumaalt ainukesena Võsul asuv restoran Mere 38.
20. aprillil Anija mõisas toimunud tänuüritusel lõpetati pidulikult Põhja-Eesti maitsete aasta ning anti üle sümboolne vineerist rändkahvel, mis liigub maikuus edasi Järvamaale tutvustama uue piirkonna toidukultuuri.
Igal sügisel kuulutab restoranide teejuht White Guide välja Eesti parimad ja isikupärasemad restoranid, mida asjatundjad soovitavad külastada. White Guide 2022 nimekirjas on ühtekokku 72 restorani. Tipprestoranide seas on ka Võsu keskel asuv gurmeepaik.
Pühapäeval algab üks Põhja-Eesti maitsete aasta põhisündmusi - "Lahemaa restoranide nädal koos sõpradega".
Selveri populaarne 63+ vanuses klientidele mõeldud sooduskampaania "Kuldne Kolmapäev" on ettevõtte üks edukamaid kampaaniaid, mis laienes nüüd ka e-Selverisse ning tänavustele pensionipäevadele.