• 08.11.22, 13:20

Rakverest tuule tiibadesse saanud Ervin Abel pidi kogu elu kandma vihatud tegelase rolli

On üpris kummaline, et Kiirena tuntuks saanud Ervin Abel vihkas „Kevade“ tegelastest kõige enam just seda punapäist kõrendit. Aga saatuse vastu ei saa ja just Kiire roll saatis teda 30 pikka aastat.
Ervina Abel (vasakul) Kiirena ja Jaanus Orgulas Tootsina draamateatri 1954. aastal esietendunud "Kevades".
  • Ervina Abel (vasakul) Kiirena ja Jaanus Orgulas Tootsina draamateatri 1954. aastal esietendunud "Kevades". Foto: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum
8. novembril 1929 Narvas sündinud Ervin Abel jõudis väikese poisina Rakverre. Tema klarnetimängijast isa kolis 1932. aastal koos 1. diviisi staabiga Narvast Rakverre. Enne kooli oli Ervini suur unistus saada balletitantsijaks. Juba kolmeaastane Ervin Abel sai tunda end näitleja rollis, kui Rakvere eralasteaias valmistuti peoks. Tema esimeseks rolliks oli mängida jaaniussi.
Pere elas Seminari tänaval ja väike Ervin hakkas õppima Rakvere 3. algkoolis. Õppimise asemel eelistas ta pigem poistekambaga õues ringi lipata.
„Kevade“ luges ta läbi juba esimese klassi poisina ja sattus sellest nii vaimustusse, et muutis kodu Paunvereks. Piiramatu fantaasiaga poiss samastab end Tootsiga: isegi supikontide seast otsib ta kooljaluud. Kardinapuust valmistas ta ahjuroobi, lambikuplist maakera. Et värvilise jeekimimaski mõju teada saada, eputas ta ühel õhtul õues majanaabrite ees seni, kuni isa selle ära võttis.
Kui Tootsi elu sai põhjalikult läbi võetud, näitles Ervin läbi kogu raamatu: kord oli ta Arno, siis Kuslap, siis Tõnisson. Kiir oli ainus, keda ta ei sallinud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele