• 12.04.23, 17:20

Õpilased hakkavad koos koolikokkadega taimetoitu tegema

Veebruaris käivitus koolides üle Eesti taas projekt „Kokkame koos“, mille raames hakkasid õpilased koos oma kooli kokkadega erinevaid taimseid toite valmistama, et muuhulgas suurendada laste huvi erinevate juurviljade köögis kasutamise vastu.
Rakvere Reaalkooli lapsed saavad koos koolikokaga toitu teha 9. mail.
  • Rakvere Reaalkooli lapsed saavad koos koolikokaga toitu teha 9. mail. Foto: Andras Kralla
Daily kaubamärgi all koolitoitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurantsi poolt ellu kutsutud ühiskokkamised toimuvad juba viiendat aastat. Selle käigus saavad õpilased võimaluse koos koolikokkadega pärast tunde sööklas taimsest toorainest süüa teha.
Koolitoitlustaja eesmärk on läbi ühise kokkamise õpilastele näidata koolisöökla telgitaguseid, kus ja kuidas lastele toitu valmistatakse. Samuti tekitada lastes huvi tervislike ja jätkusuutlike toitumisharjumuste vastu ning motiveerida neid kodus ise süüa tegema.
Rakvere Reaalkooli jõuab ühiskokkamine 9. mail.
Projekti fookuses on sel aastal taimsed toidud, et näidata kuidas "igavana" näivatest juurikatest ja köögiviljadest on võimalik teha isuäratav roog.
„Meie eesmärk ei ole kindlasti lastest taimetoitlasi teha, vaid näidata, et ka taimsest toorainest on võimalik lihtsa vaevaga väga maitsvaid roogasid teha,“ lisas Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.
Lisaks koormab taimne toit ka vähem loodust. „500 grammi veiseliha tootmiseks kulub 7000 liitrit vett, aga 500 grammi juurviljade tootmiseks vaid 147 liitrit ja taimse valgu tootmiseks ligi 11 korda vähem energiat kui loomse valgu tootmiseks,“ lisas Endrikson.
Endriksoni sõnul eelistavad lapsed reeglina toite, mis on neile tuttavad ja pigem pelgavad uute ja eriti tervislike toitude maitsmist. „Sama toitu ise valmistades on nad aga palju altimad seda ka proovima,“ lisas Endrikson, tuues ühe näitena välja püreesupid, millest lapsed varasemalt koolisööklas väga huvi ei tundnud.
Pärast samade suppide koos kokkamist, suurenes huvi aga märkimisväärselt ja lisandus nii mõnigi uus sööja.

Seotud lood

Uudised
  • 06.10.22, 06:02
Koolitoitlustaja pakub tervislikku toitu ja sektori keskmisest kõrgemat palka
Koolitoidu teema kütab kirgi, mille üheks põhjuseks on tänaste keskealiste inimeste mälestused nõukogude koolisööklast, mille märskõnadeks olid pekitükid kastmes, tärkliseklimbid kisselli sees ja kõrbenud piimasupp.
Arvamused
  • 19.10.22, 22:17
Noortekogu toetab koolilõuna toetuse tõstmist
Lääne-Virumaa Noortekogu liitus Tallinna linna noortevolikogu pöördumisega valitsusele, millega soovitakse tõsta alates 1. jaanuarist 2023 koolilõuna toetus 1 eurolt 2 euroni, teatas noortekogu juhatuse esimees Romet Matsiselts.
Uudised
  • 26.09.22, 14:39
Koolinoortelt oodatakse äriideid – mida peaks müüma koolipuhvetis
Baltic Restaurants Estonia, mis toitlustab ka Rakvere koolide lapsi, ootab õpilasfirmadelt äriideid, mis tooteid nad tahaksid müügil näha oma kooli puhvetis.
Uudised
  • 14.09.22, 16:32
Koolide toitlustaja: indekseerimine on lahendus koolitoidu kvaliteedi hoidmiseks
Esimene koolinädal on toitlustajad pannud tõsiste valikute ette, sest tooraine hinnad on aastaga kasvanud keskmiselt 50 protsenti ja elektrikulu 300 protsenti. Selleks, et tagada laste koolilõuna kvaliteet üle Eesti ja pakkuda kaitset suurte hinnatõusude vastu, teeb Eesti suurim koolide toitlustaja ettepaneku siduda toetus tarbijahinna indeksiga.
  • ST
Sisuturundus
  • 04.11.24, 07:30
Selveri “Kuldne Kolmapäev” jõudis e-poodi ja laienes pensionipäevadele
Selveri populaarne 63+ vanuses klientidele mõeldud sooduskampaania "Kuldne Kolmapäev" on ettevõtte üks edukamaid kampaaniaid, mis laienes nüüd ka e-Selverisse ning tänavustele pensionipäevadele.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele