• 27.07.23, 10:21

Üks küla, pink ja puu, mida aeg hoiab meeles

Väike-Maarja vallas asuva Männisalu ehk endise Naraka küla kokkutulek toimub laupäeval, 29. juulil kell 13 küla mälestuskivi juures.
Männisalu küla mälestuskivi.
  • Männisalu küla mälestuskivi. Foto: Heili Tammus
Männisalu küla esmamainiti 1284. aastal Narenkayve nime all ja vähem kui sajandi eest asus seal 31 talu. Tegemist oli õitsva külaga, kuss tegutses laulu-mängu selts, maanoorte ring, kool (aastast 1883).
Külas elasid mitmed pillimehed, korraldati mitmesuguseid kursusi, teeõhtuid, küünides peeti pidusid. 1939. aastal asutati oma masinaühistu. Külas oli ka tuletõrjesalk.
Tänaseks on küla tühi nii elanikest kui ka hoonetest. Maaparanduse käigus hävinesid õunaaiad, toomingad, tammeallee, kopli kased. Männisalu muutus suuremate kolhooside ääremaaks. Küla hakkas noortest tühjaks jääma.
1970 elas Männisalus veel ainult neli inimest. 1980. aastal lahkus viimanegi külaelanik ning majad lükati kolhoosiaegse maaparanduse käigus kokku, küla ise liideti Eipri külaga aga juba 1977. aastal.
Inimesed pole Männisalut siiski unustanud ning suviti-sügiseti liigub seal arvukalt seenelisi ja marjulisi. Traditsiooniliselt juulikuu viimasel laupäeval kogunevad Männisallu küla endised elanikud, küla mälestuste najal üleskasvanud nende järeltulijad ja teisedki, kes end Männisaluga seotuna tunnevad, heiskavad Männisalu hümni saatel Eesti ja Männisalu lipud ning peavad ühise väikse pikniku.
Esimene küla kokkutulek toimus 1974. aastal. 14. augustil 1993 toimunud kokkutulekul avati endise küla keskel, allesjäänud kolme vahtrapuu kõrval mälestuskivi.
Lähemat infot laupäevase kokkutuleku kohta saab Heili Tammuselt telefonil 5340 5718.

Seotud lood

Uudised
  • 12.05.23, 11:48
Eipri külamehed võitlevad tuulikute vastu
Väike-Maarja valla üldplaneeringu avalikul arutelul keskenduti suuresti tuuleparkide arendamise temaatikale. Asi on valla jaoks uus ja tekitab palju poleemikat. Eriti ägedalt on tuuleparkide rajamise vastu Eipri küla elanikud.
Uudised
  • 09.02.23, 15:23
Vaata, milliseid investeeringuid plaanib Väike-Maarja vald
Teedele 900 000 eurot
Väike-Maarja valla käesoleva aasta eelarve investeeringute fookus on energia säästmisel. Eelarve tuleb täna õhtul toimuval volikogu istungil teisele lugemisele.
Uudised
  • 13.11.22, 17:04
Isadepäeva fotojahi võitis Heili Tammus
Naiskodukaitse Väike-Maarja jaoskonna ja kohaliku valla koostöös toimunud isadepäeva fotojahi „Paps ja laps" võitis Heili Tammus fotoga „Kas juba tuleb naftat?".
Uudised
  • 08.09.21, 14:10
Ussimaarjapäeval peetud võidukas Lebavere lahing oli suur äparduste jada
"Täna on ussimaarjapäev ja vanarahvas ütles, et sel päeval metsa minna ei tohi. Eks see keeld kehtis ka 80 aastat tagasi, aga ometi olid mehed metsas ja lõid lahingut," rääkis Väike-Maarja muuseumi juhataja Edgar Tammus Lebavere lahingu 80. aastapäeva tähistamisel metsas asuva mälestuskivi juures.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele