• 22.10.24, 15:35

Vallad on “fosforiidiseaduste” kehtestamise vastu

Kliimaminister Yoko Alender kutsus eelmisel nädalal enda juurde nelja Põhja-Eesti valla esindajad, et neile maapõue kasutamisega seotud kavandatavaid seadusemuudatusi tutvustada.
Lääne-Virumaa omavalitsuste esindajad kohtumisel kliimaministriga.
  • Lääne-Virumaa omavalitsuste esindajad kohtumisel kliimaministriga. Foto: Rakvere vallavalitsus
Ministri juures käisid esindused Rakvere, Vinni, Viru-Nigula ja Toila vallast. Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev rääkis, et seadusemuudatuste näol on tegemist kobarpaketiga, mis sisaldab endas maapõueseaduse eelnõu väljatöötamise kavatsust täiendada seadust maavara kaevandamiseks kontsessiooni võimalusega ning keskkonnatasude seaduse eelnõu väljatöötamise kavatsust suurendada omavalitsusele makstavat kaevandamisõiguse tasu.
Kuigi pealkirjas on viidatud, nagu oleks tegemist vaid fosforiiti puudutavate seadusemuudatustega, siis päris nii see tegelikult pole, seadusemuudatustes on käsitletud ka juba kasutuses olevaid maavarasid, nagu näiteks liiv, kruus, paekivi ja turvas ning neist saadava tulu õiglast jaotust.
Nüüd peavad vallad 30. oktoobriks panema kokku omapoolsed seisukohad seadusemuudatuste osas. Vassiljevi sõnul saadi materjalid kätte juba septembris enne kohtumist ministriga ja algselt tahtis ministeerium vastuseid nelja päeva jooksul.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele