Sirje Potisepp: ettevõtetel pole enam rasva, et toidu kallinemist pidurdada
Kui koroonakriisist väljumist suutis toiduainetööstuse sektor oma õlgadel kanda, siis viimase aja arengud nõuavad, et õla paneks alla nüüd ka riik, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp. Foto: Raul Mee
Kui toiduainetööstusel tervikuna jäi toodangumaht 2021. aastal võrreldavaks eelneva aastaga, siis müügitulu kasv tulenes eelkõige toodangu kallinemisest. Toiduainetööstuse kogukasum 2021. aastal oli 72,3 miljonit eurot, vähenedes aastaga 9,2%.
Tarbimiskorv kallines septembris aastaga 24 protsendi võrra. Kuuga tõusid hinnad 0,3 protsendi võrra. Pool hinnatõusust tulenes energia kallinemisest, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Raskete aegade taustal ei tohi ettevõtja enda pikka plaani kõrvale heita – tuleb edasi investeerida, et olla ka kolme või viie aasta pärast pildis, rääkis HKScan Estonia juhatuse liige Markus Kirsberg.
Kui energiaturul kasutatavad ebaloomulikud reeglid võetaks üle ka toiduaineäris, siis järgneksid nälg ja viletsus, kirjutab piimatööstuse Nordic Milk tegevjuht Ülo Kivine.
Tubli rehkendusoskus peaks aitama põllumeestel järgmise aasta plaane tehes ellu jääda. Samas võrrand, mida lahendada, sisaldab liiga palju muutujaid, kohati ka tundmatuid, ütleb Avispea küla Uuetoa talu peremees ja põllumeeste ühistu KEVILI nõukogu liige Jaak Läänemets.
Selveri populaarne 63+ vanuses klientidele mõeldud sooduskampaania "Kuldne Kolmapäev" on ettevõtte üks edukamaid kampaaniaid, mis laienes nüüd ka e-Selverisse ning tänavustele pensionipäevadele.