• 06.09.24, 12:55

Äripäev eetris: kõik vaikivad multimiljonärid pole võrdsed

00:00
  • Aivar HundimägiAivar Hundimägi
  • Karl-Eduard Salumäe
  • Mari Mets
Äripäev eetris: kõik vaikivad multimiljonärid pole võrdsed

Eesti kõige jõukamate ettevõtjate hulgas on mitu sellist, kes ajakirjanduse vahendusel avalikkusega üldse ei suhtle, ent ainult osade puhul neist on säärane vaikimine ühiskonna suhtes ebaõiglane, arutlesid ajakirjanikud raadiosaates „Äripäev eetris“.

„Vaikimisel ja vaikimisel on vahe,“ leidis saatejuht Karl-Eduard Salumäe. Ta tõi näitena tänavuse Rikaste TOPi 5. ja 6. koha hoidjad, vastavalt Margus Linnamäe ja Oliver Leisalu. Kui esimesena nimetatu tegutseb väga erinevates valdkondades, omab lisaks muule suurt meediaäri ning kasutab oma majanduslikku võimu selgesti konservatiivse maailmavaate edendamiseks, siis koos vendade Villigutega Boltile aluse pannud Leisalu ajab madalat profiili hoides oma asja ega tegele teadaolevalt Eesti avaliku elu mingis kindlas suunas nügimisega, selgitas Salumäe. Tema hinnangul on Linnamäe soovimatus üldsusele kommentaare jagada kurjast.

„Margus Linnamäega võib samasse paati panna ka Bigbanki ühe omaniku Parvel Pruunsilla,“ lisas ajakirjanik Mari Mets. Ta tõi välja, et sel nädalal saatis Pruunsilla rahastatav mittetulundusühing Ühiskonnauuringute Instituut laiali küsitluse, millega uuritakse inimeste meelsust Pruunsilla persooni suhtes.

„Siin on selline mõnus vastuolu,“ kommenteeris Mets. „Kuigi ta ise ei taha avalikult rääkida, läheb talle korda, kas ta meeldib inimestele või mitte.“

Kolmas saates osaleja Aivar Hundimägi selgitas, et avalikkuse ja seeläbi ka meedia huvi rikaste edetabelisse kuuluvate inimeste vastu tuleneb nende suurest majanduslikust mõjust – nad on olulised tööandjad ja maksumaksjad.

„See muidugi ei tähenda, et Rikaste TOPis oleval inimesel on kohustus meedias figureerida ja arvamust avaldada. See on iga igaühe vaba valik,“ rõhutas Hundimägi. „Aga mittekommenteerimine ei tähenda, et mõjukast inimesest ei kirjutata. Ka sellest tuleb aru saada.“

Saates räägiti veel Parvel Pruunsilla kohtuasja käigus teatavaks saanud infost, mis heidab valgust tema tegevusele ja rollile Isamaa erakonnas, ning debateeriti kaitseminister Hanno Pevkuri väljakäidud mõtte üle kehtestada avaliku sektori tippjuhtidele nn jahtumisaeg. Lisaks kuulutati välja nädala võitjad ja nädala kaotajad.

Fotol on suurärimees Margus Linnamäe. Pildi autor: Andras Kralla

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele