• 18.10.24, 12:55

Äripäev eetris: käes on kinomonopol ehk halva pitsa ajastu

00:00
  • Kristjan PruulKristjan Pruul
  • Martin Johannes TederMartin Johannes Teder
  • Pille IvaskPille Ivask
Äripäev eetris: käes on kinomonopol ehk halva pitsa ajastu

Küünilise tegutsemise tagajärjel on meil ja lähiriikides sündimas kinomonopol, mis üheülbalisusega ähvardab matta ka filmitootmise, rääkisid ajakirjanikud saates Äripäev eetris.

Selle nädala uudise kohta viimase Forum Cinemase liikumisest ärimees Margus Linnamäe Apollo gruppi tõdeti, et vaadates varasemat sellesama tehingu ärakeelamist konkurentsiameti poolt on nukker, et ikka suudetakse leida väga palju viise, kuidas konkurentsiametist mööda hiilida. “Tarbijale tähendab, et siin on kinomonopol, siin vaidlust ei ole.”

2018-2023. aasta statistika näitab, et Eestis on kõige kiiremini kasvavad piletihinnad. Ühtlasi tähendab filmitootmise ja -näitamise koondumine seda, et Eesti film on saamas ühetaolist ilmet. “See ei rikasta filmimaailma.”

Saates kõlas vastukaaluks, et äkki on filmilevi ja kinoketid siiski loomuldasa ühtekuuluvad, et paremini rahvusvaheliste filmilevitajatega tehinguid sõlmida. Samuti tähendaks kohalik monopolist seda, et mingi huvi filme toota üldse on olemas, isegi kui tulemuseks on Äripäevas ilmunud arvustuse järgi toode, mis meenutab halba pizzat.

Stuudios leitis siiski, et eelistada võiks väikest ja maitsvat pizzat, mitte sellist, mille söömise järel on kõht täis ja paha olla. Kinotemaatika arutelu saab kuulata podcastis kuulata alates 25:25.

Lisaks võeti saates ette keskpanga intressilangetus ja kahaneva euribori poolt majandusse jäävad sajad miljonid eurod. Räägiti, kuidas Planet42 omanikud uute tulijate poolt välja söödi, miks audiitorfirma Deloitte Eestist lahkub ning kui segane on ikkagi riigile kuuluva lennufirma Nordica lähitulevik.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele