• 22.06.22, 07:01

"Käi kuradile" konkursi võitjad on selgunud

Lääne-Virumaa Uudiste arvamuslugude konkursi „Käi kuradile“ žürii järjestas viis parimat tööd.
Aarne Mäe
  • Aarne Mäe Foto: erakogu
Võitja leidmiseks viidi läbi lugejahääletus, mille tulemusele liideti žüriiliikmete hinded.
Žüriisse kuulusid: Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv, Äripäeva ajakirjanik Martin Johannes Teder, Lääne-Virumaa Uudiste ajakirjanikud Andres Pulver, Rahel Lepp, Katrin Kivi ja Naistelehe ajakirjanik Anu Viita-Neuhaus.
„Käi kuradile positiivsus… või siis mitte“
Lugejahääletuse ja žürii hinnangu tulemusena kuulutati parimaks võistlustööks endise Virumaa Teataja peatoimetaja ja praeguse EKRE pressinõuniku Aarne Mäe kirjatöö „Käi kuradile positiivsus... või siis mitte“.
Võidulugu oli ka Äripäeva arvamustoimetuse juhi Neeme Korvi lemmik. „See oli teistest selgelt eristuv kirjutis, žanriliselt puhas essee, mis ei karju otse näkku, kuid paneb lugeja mõtlema,“ kommenteeris ta. „Särav stiil ja kujundid, vormiga on kõvasti tööd tehtud. Samas võib see olla ka miinus kui korraldajad eeldasid nii öelda lihtsamaid tekste.“
Konkursi võitja Aarne Mäe oli oma edust üllatunud, sest tema sõnul oli tugevaid lugusid päris mitu. „Suur tänu hindajatele ja Lääne-Virumaa Uudistele - mitte ainult tunnustamise eest, aga kindlasti selle konkursi korraldamise eest, et inimesi ikka rohkem oma arvamust avaldama kehutada. Ja ka selle eest, et oli julgust ja hakkamist aasta tagasi Lääne-Virumaale tulla, kus minu kunagine koduleht on palju ruumi jätnud. Väga tervitatav on saada kodukandi uudiseid värske pilgu ja julge nurga alt,“ rääkis Mäe.
Ta õnnitles ka kõiki teisi konkursil osalejaid, kes pakkusid talle häid lugemiselamusi.
Aarne Mäe nentis, et kirjutamine on ta lemmiktegevusi ning ennekõike meeldibki talle kirjutada just arvamuslugusid ja mõtisklusi.
„Sageli kardavad inimesed oma arvamust välja öelda, viimasel ajal on muutunud aga debatid ja avalik väitlus justkui sõjaks, kus valitakse pooli ja leitakse vaenlasi. Nii ei peaks eluterves debatis sugugi olema,“ lausus ta.
Mäe leidis et elu pole must-valge. „Konkursil oleks võinud teha kriitikat meie olmeprobleemide kohta, aga püüdsin olla üksiti laiem kui ka sügavam. Konkreetne teema ketras mu peas mõnda aega ja tänu konkursile sai see nüüd avalikuks. Sageli on nii, et ega enne mõttest lahti ei saa, kui see kirjas, kas või enese jaoks,“ kõneles „Käi kuradile!“ konkursi võitja, kes soovis kõigile ilusat ja arvamusrohket suve.
Äripäev pani konkrusi võitjale välja rahalise auhinna 500 eurot, mis kantakse võitja pangakontole.
Velli Ehasalu
  • Velli Ehasalu Foto: Mati Metsjõe
„Käi kuradile, lapsik täiskasvanu“
Loetud punktidega jäi võistlusel teisele kohale Rakveres hinnatud pereterapeut Velli Ehasalu, kes saatis kuradile lapsikud täiskasvanud.
Äripäeva ajakirjanik Martin Johannes Teder leidis, et Velli Ehasalu arvamuslugu lapsikutest täiskasvanutest oli väga hästi kirja pandud ja väga suurt osa ühiskonda kaasav. „Ta põimis oma loos osavalt kriisidega kaasnenud inimeste kahtlused reaalsuse ees, käitumise abc ja enda hirmud nii riigiiuhtide kui ühiskonna suhtes,“ märkis Teder.
Velli Ehasalu lugu eristub teiste konkursi lugude seast selle poolest, et tema lugu levis kohe pärast avalikustamist väga kiiresti üle vabariigi. Nimetatud lugu on tänaseks lugenud enam kui 6000 inimest. Ka autor ise ütles, et sai kirjutatud arvamusloo kohta ohtralt tagasisidet. Ehasalu sõnul kõnetas teda Haapsalus talle tundmatu inimene, kes tahtis jagada oma mõtteid avaldatud loost.
„Mulle meeldib, et meil on vaba maa ja kõigil võimalus kirjutada, mida öelda tahetakse. Ja kui selleks on erinevad arvamuskonkursid, siis see motiveerib ka ennast kokku võtma, et panna kirja mõtted, mida muidu nii suurele ringile ei jagakski,“ kommenteeris Ehasalu konkurssi.
Teise koha auhinnaks on välja pandud 250 eurot.
Marko Pomerants
  • Marko Pomerants Foto: Andras Kralla
„Käi kuradile, koosolekute pidamine!“
Konkursi kolmanda auväärse koha saavutas riigimees Marko Pomerants, kes kirjutas võistlustulle koguni kaks lugu.
„Lugu, mida võiksid endale eeskujuks seada kõik, kes tahavad kirjutada juhtimisest, organisatsioonikultuurist, aja planeerimisest,“ arvas Äripäeva arvamustoimetaja Neeme Korv eksministri kirjatüki kohta. „Selles vallas kohtab kohutavalt palju üldistavat targutamist. Siin aga rakendab autor hästi ajakirjanduslikku reeglit show, don´t tell, mis õilistab tegelikult iga publitsistlikku kirjatükki.“
„Selline võistlus oli väga tore ettevõtmine,“ leidis arvamusloo autor Marko Pomerants. „Selgus ju, et inimesed “ärrituvad” erinevatel teemadel. Minu üheks töö osaks ongi tekstiloome. Jälgisin huviga, kas ma jõuan etteotsa. Kirjutasin kaks lugu, aga koosolekulool oli mul kohe kontseptsioon olemas ja pidasin seda ise ka paremaks.“
„Kindlasti loen ka mind edestanud lood mõttega üle. Oluline on kõnetav teema, kui see on olemas, siis on lihtne kirjutada. Võidulugudega nii on. Palju õnne võitjatele! Leht sai ka huvitavam ja ehk tekib nüüd arvamuslugusid niisamagi. Aga uus võistlus ka teretulnud,” ütles Pomerants.
Kolmanda koha omanik saab valida Äripäeva kirjastusest omale 100 eurot eest raamatuid. Pomerants lubas auhinnafondi eest valida paar raamatut, mis aitavad kaasa tema tööelule. „Küllap annan FB-s teada, millised raamatud ma valin,“ lubas ta.
Suured tänud osalemast
Konkursi neljandaks tööks hinnati Laura Jamsa lugu „Käi kuradile, bussiliiklus“ , viienda koha saavutas Pamela Maran looga „Käi kuradile!“
Ühtekokku osales konkursil 12 kirjutajat, esitati 13 arvamuslugu.
Palju õnne võitjatele ja suur tänu kõigile osalejatele.

Seotud lood

Arvamused
  • 31.05.22, 06:00
Käi kuradile positiivsus… või siis mitte
Saatsin ühe sõbra kuradile. Läksime tülli Ukraina sõja üle vaieldes. Õieti mina ei saatnud teda kuradile, vaid tema saatis mind. Ja mitte lihtsalt kuradile, vaid kõik käis palju ropumalt. Ja kui lõpuni aus olla, siis ei olnud jutt üldse Ukraina sõjast, vaid ahvirõugetest. Vist. Aga nagu te isegi aru saate, pole sel kõigel suurt vahet, kirjutab ajakirjanik Aarne Mäe arvamuslugude konkursil.
Arvamused
  • 03.06.22, 06:00
Käi kuradile, lapsik täiskasvanu!
Alustuseks natuke lihtlabast teadust. Inimese arengutaset saab vaadelda erinevatel tasanditel. Enamasti näeme oma füüsilises arengus suhteliselt eakohased välja, sest me kõik vananeme kiirusega 60 min/h, kirjutab pereterapeut Velli Ehasalu arvamuskonkursil.
Arvamused
  • 18.05.22, 09:04
Käi kuradile, koosolekute pidamine!
Su telefonkõnele ei vastata. Saad sõnumi: „Sorry, pidevalt on koosolekud! Kui sobib, siis õhtul püüan tagasi helistada!“ Vastad: „OK“. Mis siis ikka, kasutad oma koosoleku aega - lähedastega koos olemise aega, kirjutab poliitik Marko Pomerants Lääne-Virumaa Uudiste arvamuslugude konkursil.
Arvamused
  • 06.06.22, 13:34
Käi kuradile, bussiliiklus!
Täna jõuab lugejateni viimane Lääne-Virumaa Uudiste arvamuslugude konkursile saabunud võistlustöö.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele