• 14.01.23, 16:00

Tuumajaama püstitav Fermi Energia vajab hiigellaenu

Kui seni on Eestisse tuumajaama rajamist planeeriv Fermi Energia kaasanud tuumajaama rajamiseks neli miljonit eurot, siis jaama valmimiseks tuleb laenuraha kaasata oluliselt rohkem.
Fermi Energia soovib Eestisse rajada väikestel moodulreaktoritel põhinevat tuumajaama, mis erineb sellest Golfech EDF tuumaelektrijaamast Lõuna-Prantsusmaal mitme detaili võrra.
  • Fermi Energia soovib Eestisse rajada väikestel moodulreaktoritel põhinevat tuumajaama, mis erineb sellest Golfech EDF tuumaelektrijaamast Lõuna-Prantsusmaal mitme detaili võrra. Foto: CHARLY TRIBALLEAU
Fermi Energia juhatuse liige Henri Ormus lausus Äripäeva raadio saates "Energiatund", et laenuraha lõplikku osakaalu on praegu raske öelda, ent ilmselt peaks selle osakaal koguinvesteeringus ulatuma pooleni jaama kogumaksumusest ehk ligikaudu 500miljoni euroni.
Hetkel kaasatakse tema sõnul raha kodumaistelt investoritelt ja regionaalsetelt energiaettevõtetelt ning ehituse faasi jõudmisel on plaanis leida suuremas mahus raha erinevatelt eraettevõtjatelt ja investoritelt. Üheks investoriks on praegu Rootsi energeetikaettevõte Wattenfall.
Arvi Hamburg: tuumaenergiata pole süsinikuvaba elektritootmine võimalik
Teaduste Akadeemia energeetikakomisjoni esimehe Arvi Hamburgi sõnul on selge, et Eestil on vaja elektri tootmisvõimsusi juurde ja kui me tõesti tahame süsinikuvaba energeetikat, siis ilma tuumaenergiata see võimalik pole.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele