• 19.01.24, 22:50

Kokkuvõte nädalast: apteegituru probleemile on lahendus olemas

Apteegituru reform kukkus läbi ja pidigi läbi kukkuma, sest selle tulemusel loodi hulk väikeseid tegijaid, kel puudub piisav turujõud ja võib-olla pole oskusedki hulgimüüjatega toimetulemiseks, leidsid ajakirjanikud nädala olulisi teemasid kommenteerivas saates “Äripäev eetris”.
Apteekrid said küll apteekide omanikuks, kuid turg on endiselt sisuliselt kahe suurima hulgimüüja Magnumi ja Tamro kontrolli all.
  • Apteekrid said küll apteekide omanikuks, kuid turg on endiselt sisuliselt kahe suurima hulgimüüja Magnumi ja Tamro kontrolli all. Foto: Raul Mee
“Tundub, et reform on läbi kukkunud ja tegelikult see tunne oli algusest peale, kui seda üritati väga kiiresti rakendada,” rääkis ajakirjanik Polina Volkova. Probleem on tema hinnangul selles, et meil pole piisavalt ettevõtlikke apteekreid, kes tahaksid sõltumatult tegutseda. Kõrgemalt tulnud käsk ei muuda nende mõtlemist ja käitumist.
Lahendus ei ole tillukeste ema-isa eestveetavate apteekide loomine, vaid uute apteegikettide maaletoomine, mis suudaksid end liiga konsolideerunud hulgimüüjate ees ikkagi maksma panna, arvas ajakirjanik Kristjan Pruul. “Konkurentsiametil tasuks mõelda, kes meil siin on, kes võiksid veel osaleda sellel turul,” märkis ta.
Üks selline kandidaat võiks Pruuli hinnangul olla näiteks Rimi, millel on Rootsis oma apteegikett ja seega ilmselt ka võimekus sarnaseid kette mujalgi käivitada. Juba praegu on oma apteegikett olemas Maximal. Kui tahta olukorra muutumist, siis peaks riik parimale pakkujale andma korraga terve portsu lubasid apteekide avamiseks, märkis Pruul.
Lisaks arutasid ajakirjanikud saates, mis eesmärki täidavad peaminister Kaja Kallase ja kaitseväe juhataja Martin Heremi hoiatused võimaliku läheneva sõja eest, ja juttu tuli ka ettevõtjast Aquaphor kes jätkab äriga nii siin kui teisel pool idapiiri. Samuti räägiti maksuameti plaanist võtta ettevõtete ostmisega skeemitajad pihtide vahele.
Stuudios olid ajakirjanikud Kristjan Pruul, Polina Volkova ja Kristjan Kurg.
Saadet "Äripäev eetris" saavad Lääne-Virumaa Uudiste tellijad kuulata siit:

Seotud lood

Uudised
  • 17.01.24, 16:10
Konkurentsiamet võtab apteegiäri sidemed põhjalikumalt ette
Apteegireform tekitas turuluku
Apteegireform pole jõu- ega mõjujooni apteekide ning ravimite hulgimüüjate vahel muutnud, näitab peagi valmiv apteegituru analüüs, konkurentsiamet võtab apteekide frantsiisisuhted fookusesse.
Uudised
  • 19.01.24, 14:08
Pailapse topeltelu. Ida-Viru tööstur jätkab suurt äri Venemaal
Eesti maineka tööstusettevõtte omanik kirjutas sõja puhkemise järel Venemaa tütarfirma isiklikult enda nimele ja saab seega Eestis rääkida, kuidas tema firma on Venemaalt väljunud. Tegelikult kasvab sealne äri hooga edasi ja müüb kaupa isegi Krimmi.
Uudised
  • 12.01.24, 23:58
Kokkuvõte nädalast: tänuvisiit oli pai, mis kulus marjaks ära
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi tänuvisiit oli eestlastele pai, mis kulus marjaks ära. Samuti oli see visiit kasulik peaminister Kaja Kallasele ja reformierakonnale ja võiks tulla kasuks erakonna reitingule, räägiti nädala olulisi sündmusi kommenteerivas saates "Äripäev eetris".
Uudised
  • 06.01.24, 02:31
Kokkuvõte nädalast: Jüri Ratasel on eurovalimisteks käigud otsas
Reedel keskerakonnast lahkunud kuus liiget jätsid endise peaministri Jüri Ratase riigikogu fraktsioonis koosseisus, kus on teda raske ette kujutada edukalt toimetamas, arutati nädala olulisi teemasid kommenteerivas saates "Äripäev eetris".
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele