• 03.08.24, 06:00

Kool peab olema töötamiseks äge koht, mitte üks suur kannatuste rada

See peab olema väga tugev ja enesekindel juht, kes julgeb Kadrina keskkooli direktori ametisse asuda, ütles Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Urmo Uiboleht.
Uuel inimesel ei ole lihtne Kadrina keskkooli juhiks tulla ja kohe juhtima hakata. Väga võimas väljakutse igal juhul, ütles Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Urmo Uiboleht.
  • Uuel inimesel ei ole lihtne Kadrina keskkooli juhiks tulla ja kohe juhtima hakata. Väga võimas väljakutse igal juhul, ütles Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Urmo Uiboleht. Foto: Margus Ansu/Postimees/Scanpix
Järgmisel nädalal kohtub värbamiskomisjon Kadrina keskkooli direktoriks kandideerijatega. Eelmine direktor Krõõt Nõmmela-Mehide otsustas ametist lahkuda osade õpetajatega tekkinud konflikti järel.
Koolides tekkivate juhtimiskonfliktide tagamaadest ja võimalikest lahendustest vestlesime koolijuhtide ühenduse esimehe Urmo Uibolehega. Koolijuhtide ühendust esindab Kadrina keskkooli direktori värbamiskomisjonis Kuusalu kooli direktor Kristi Tarik.
Loe lisaks
Kadrina keskkooli direktor Krõõt Nõmmela-Mehide (esireas paremal) koos Kadrina vallavanema Kairit Pihlakuga eelmisel aastal 1. septembri aktusel.
  • 04.07.24, 10:49
Kadrina keskkooli direktor lahkus ametist
Uibolehe sõnul on õpetajate ja koolijuhtide vahel tekkivate konfliktide teemat raske puudutada, sest tänapäeva õpetajaskond on muutunud väga hellaks. “Õpetajate puudus on tekitanud sellise situatsiooni, kus olemasolevad õpetajad on justkui punase raamatu loomad,” lausus ta.
Uibolehe hinnangul ei ole tänapäeva õpetaja valmis, et tema tööd hinnatakse ja antakse talle tagasisidet. “Oskus kuulata ja võtta tagasisidet edasviivana, puudub. Seda võetakse valusa kriitikana ja aetakse end kohe turri. Ma arvan, et on hädavajalik, et õpetajad oleksid valmis selleks, et neid hinnatakse ja nende tulemuslikkus oleks kokku lepitud,” rääkis Uiboleht.
Järgneb Kadrina koolis sel suvel puhkenud konfliktist tõukunud intervjuu koolijuhtide ühenduse esimehe Urmo Uibolehega.
Miks tekivad üldse konfliktid koolijuhi ja õpetajate või personali vahel?
Neid tekkepõhjuseid võib kindlasti olla väga erinevaid. Sõltub sellest, milline on direktori kogemus või tööstaaž. Meil on terve rida selliseid koole, kus direktor ongi oma ametis olnud väga pikalt. See ei ole üldiselt halb, kuid seal on käitumismustrid ja kriisidega toimetulek pikaaegselt välja kujunenud ning muutuseid tavaliselt ellu ei viida.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele