• 03.07.24, 09:55

Kadrina kooli osas algatatakse järelevalvemenetlus

Kadrina vallavalitsus otsustas eile toimunud istungil algatada koostöös haridusministeeriumiga Kadrina keskkooli juhtimise osas teenistusliku järelevalvemenetluse.
Kadrina keskkooli direktor Krõõt Nõmmela-Mehide.
  • Kadrina keskkooli direktor Krõõt Nõmmela-Mehide. Foto: Gethe Rohumägi
“Inimlikult saan aru kogukonna murest. Kuid tuleb mõista ka seda, et vallavalitsus ei tee otsuseid ühepoolse informatsiooni põhjal, vaid lähtub oma tegevuses seadusandlusest ning tugineb faktidele. Faktide väljaselgitamiseks algatamegi teenistusliku järelevalve kuhu kaasame erapooletud eksperdid. Konkreetsete toimingutega alustame augustis aga sellel eelnevad kohustuslikud ettevalmistavad tegevused. Mul on hea meel, et Kadrina keskkooli hoolekogu on väga aktiivne ja pühendunud olukorra lahendamiseks,” ütles vallavanem Kairit Pihlak.
20. juunil tegi 36 Kadrina keskkooli õpetajat ja kooli töötajat pöördumise Kadrina vallavanemale, volikogu esimehele, hariduskomisjonile ja Kadrina keskkooli direktorile. Nad avaldasid rahulolematust Kadrina keskkooli direktori Krõõt Nõmmela-Mehide juhtimisstiili osas. Kokku on Kadrina koolis 81 töötajat ja 625 õpilast.
Õpetajate pöördumist arutas esmaspäeval erakorralisel koosolekul Kadrina keskkooli uus hoolekogu. Koosolekul kuulati ära kooli direktor ja õpetajate esindajad seoses õpetajate kirjaliku pöördumisega 21. juunil 2024.
Kadrina keskkooli hoolekogu esimehe Kristin Reinaasa teatel leidis hoolekogu, ja ka direktor tunnistas, et juhtimises ja kommunikatsioonis on esinenud puudusi. „Kõik hoolekogu liikmed, koolijuht ja koolipidaja teevad koostööd, et õppeaasta algaks positiivsete nootidega,“ märkis Reinaas.
Tema sõnul on uus õppeaasta ettevalmistamisel ja meeskond koostamisel. Uuest õppeaastast jaotuvad õppe- ja kasvatustöö alased tegevused koolis kahe õppejuhi vahel ja meeskonnaga liitub õppekorraldusjuht, kelle nimed tehakse teatavaks nädala pärast. Õppeaasta alguseks korrastatakse ka ametijuhendid ning töötatakse välja sisekommunikatsiooni reeglid. Sügisel algavad personali koolitused uute IT-süsteemide kasutamiseks.
Kooli arengukava valmib 2025. aasta maiks, kriisiplaan koostöös päästeametiga on kaasajastamisel ja saab viimistletud selle aasta 1. septembriks.
Teenistusliku järelevalve algatamiseni viinud pöördumises süüdistasid osad Kadrina keskkooli õpetajad koolidirektorit autortaarses juhtimises. „Kadrina keskkool on töötanud kaks õppeaastat uue koolijuhiga. Selle ajaga on rahulik ja hästi toimiv töökeskkond muutunud ebakindlaks ja stressirohkeks. Meie õpetajatena näeme tekkinud olukorra põhjustena ebakompetentset ja autoritaarset koolijuhti,“ kirjutasid õpetajad.
„Hetkel on tekkinud olukord, kus õppejuht Mailen Remmelg on lahkunud ja õppejuht Reesi Sirvi suhtes toimub töökius. Kahe aasta jooksul on lahkunud või lahkuma sunnitud mitmed õpetajad ja koolitöötajad. Me ei tolereeri koolijuhi ebapädevat juhtimist ega töökiusu,“ kirjutati pöördumises.
Kadrina keskkooli ametiühingu usaldusisiku Mariza Lillepea sõnul on temaga ühendust võtnud nii pöördumisele allkirja andnud kui ka mitte andnud õpetajad, kes ei ole rahul kooli siseasjade ja isikuandmete avaliku käitlemisega. “81st koolitöötajast 36 ei esinda enamuse seisukohti. Kõike saab lahendada seaduslikult ja läbirääkimiste teel. Laseme direktoril, hoolekogul ja koolipidajal oma tööd teha,“ märkis Lillepea.
Kadrina vallavolikogus opositsioonis olev valimisliit Koduvald Kadrina nõudis vallavanem Kairit Pihlakult, et viimane vabastaks koolijuhi ametist või lahkuks ise vallavanema ametist. „On selge, et kui nii märkimisväärne osa meie õpetajatest ei aktsepteeri tänast juhtimist, tuleb koolipidajal leida koolile uus juht, mida kiiremini seda parem,“ märkis Koduvald Kadrina.
Kairit Pihlaku sõnul ei saa teha otsuseid ühepoolse informatsiooni põhjal ja alati tuleb kuulata ära ka teine pool. Selleks, et kontrollida pöördumises esitatud väiteid, otsustati algatada teenistuslik järelevalve menetlus kooli juhtimise ja tegevuse seaduslikkuse ning otstarbekuse üle.

Seotud lood

Uudised
  • 22.05.24, 06:00
Kõige enam otsitakse koolidesse klassiõpetajaid
Enne veel kui kooliaasta lõppenuks kuulutatakse, tegelevad koolid juba ettevalmistustega sügiseks, millest kõige kriitilisem on õpetajate leidmine. Millised õpetajad on Lääne-Virumaal kõige enam nõutud?
Uudised
  • 03.11.23, 06:02
Kadrina keskendub lähiaastatel haridusele
Kadrina vallavolikogu võttis vastu valla arengukava aastateks 2024-2035, mis keskendub paljuski haridusele.
Uudised
  • 07.06.22, 11:49
Kadrina keskkooli asub juhtima Krõõt Nõmmela-Mehide
Kadrina keskkooli legendaarne direktor Arvo Pani paneb kooliaasta lõpus ameti maha. Pärast otsinguid on koolile leitud mantlipärija, kelleks on Krõõt Nõmmela-Mehide.
Uudised
  • 04.07.22, 07:54
40 koolisügist Kadrinas! Arvo Pani – mees, kes juhtis kooli südamega
Juunikuu viimasel päeval oli Kadrina keskkoolis omajagu nukrust. Kooli pikaaegsel direktoril Arvo Panil oli viimane tööpäev. Auväärne koolijuht ei soovinud kokkuvõtteid teha ja nii räägivad tema eest teised ja tema teod.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele