• 29.06.24, 11:45

Teadlane kirjeldab, kuidas haigused sääskede abil levivad

Putukateadlase Urmas Tartese hinnangul eri viirusi kandvad sääsed Eesti inimestele teab mis ohtu ei kujuta juhul, kui inimesed ise õigesti käituda oskavad.
Putukateadlane Urmas Tartes soovitab inimestel jälgida, et nad enda kodude juurde ise sääskedele täiendavalt elupaiku ei looks.
  • Putukateadlane Urmas Tartes soovitab inimestel jälgida, et nad enda kodude juurde ise sääskedele täiendavalt elupaiku ei looks. Foto: Raul Mee
Kuidas haigused sääskede abil levivad? Sääsk saab viirusekandjalt loomalt verd imedes viirust edasi kanda, kui ta läheb pärast esimese kõhutäie järgset munemist teist korda verd imema ja munema. Kui sääsed imevad verd tervetelt loomadelt, ei levi nende vahendusel mitte ühtegi haigust, samuti ei püsi sääskedes kestvalt mitte ükski sääski levimiseks kasutav haigustekitaja. Seega ei piisa sääskede vahendusel levivate nakkushaiguste olemuse mõistmiseks vaid sääskedele keskendumisest, vaid peame mõistma haigusetekitaja enda eutsüklit, kus haigusetekitajad püsivad ja kuidas sääsed haigust kandvatele loomadele ligi pääsevad.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele