• 20.08.24, 11:00

Kuidas tervisekassa nimel saadetud petukirja ära tunda

Tervisekassa ning tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) tuletavad meelde, et nende töötajad ei palu telefoni või kirja teel mitte kunagi dokumendi PIN-koode või muid isikuandmeid. Tervisekassa selgitab, kuidas petukirja ära tunda.
Inimeste postkastidesse on jõudnud näiliselt tervisekassa aadressilt edastatud e-kiri, millega kaasas olev manus sisaldab pahavara.
  • Inimeste postkastidesse on jõudnud näiliselt tervisekassa aadressilt edastatud e-kiri, millega kaasas olev manus sisaldab pahavara. Foto: Shutterstock
Tervisekassa ja terviseportaali nimel pöörduvad inimeste ja raviasutuste poole petturid, kes tutvustavad ennast tervisekassa töötajatena ning küsivad inimestelt nende dokumendi PIN-koode või levitavad e-kirja teel pahavara.
Kirja manus sisaldab pahavara
Kui eelmisel nädalal sagenesid petukõned, siis nüüd on jõudnud inimeste postkastidesse näiliselt Tervisekassa aadressilt edastatud e-kiri, millega kaasas olev manus sisaldab pahavara.
Konkreetsele pahavaraga nakatatud e-kirjale viitvad järgmised tunnused:
* saatjaks on tervisekassa asemel Eesti Tervisekassa;
* E-kirja aadress ei ole tavapärane ([email protected]);
* kirja pealkirjaks “Vastuvõetud taotluse kinnitus”;
* kirja sisuks on kohustusliku ravikindlustuse ühekordse taotluse edastamine, millele soovitakse kinnitust;
* kirja manuses on .tar laiendiga fail.
Kui on kahtlusi pöörduja identiteedi osas, tuleks kõne viivitamatult katkestada ja kirja puhul ühtegi faili mitte avada ega kirjale vastata.
Petturid helistavad terviseportaali nimel
Terviseportaali nimel helistavad petturid, kes tutvustavad ennast tervisekassa töötajatena ning küsivad inimestelt nende dokumendi PIN-koode.
Oluline teada
Tervisekassa ning tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) tuletavad meelde, et nende töötajad ei palu telefoni teel mitte kunagi dokumendi PIN-koode või muid isikuandmeid.
Taoliste kõnede saamisel tuleb olla äärmiselt ettevaatlik ja mitte jagada isiklikku teavet. Kui on kahtlusi helistaja identiteedi osas, tuleks kõne viivitamatult katkestada ja võtta ühendust TEHIKu kasutajatoega [email protected].
Petuskeemi ohvriks langemise korral palub Tervisekassa pöörduda politseisse.
Allikas: Tervisekassa

Seotud lood

Uudised
  • 17.08.24, 09:00
Tervisekassa hoiatab: terviseportaali nimel helistavad petturid
Terviseportaali nimel helistavad petturid, kes tutvustavad ennast tervisekassa töötajatena ning küsivad inimestelt nende dokumendi PIN-koode.
Kasulik
  • 08.08.24, 09:38
Kiirelt leviv uus oht sotsiaalmeedias
Tehnoloogia areng on tekitanud sotsiaalmeedias uue murettekitava ohu: süvavõltsingute (deep fake) leviku.
Uudised
  • 18.05.24, 09:50
Pettused kasutatud autode äris laienevad: 10 kõige levinumat pettust
Odomeetri pettused ja vigade varjamine on käinud kasutatud autode äriga kaasas juba aastakümneid, kuid mida aeg edasi, seda nupukamaks muutuvad ka petised, kes on enda kombitsad ajanud juba Facebooki Marketplace`i ja kahtlastesse veebipõhistesse makselahendustesse.
Kasulik
  • 17.04.24, 10:57
Petturid on aktiivsemad ennelõunati ja palgapäevadel
Petturid kasutavad ära neid hetki, mil inimesed on tähelepanematumad.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele