• 10.05.24, 22:30

Nädala kokkuvõte: riigijuhid peaksid peeglisse vaatama, et apteegiäri käest ära lasid

Ravimiturgu iseloomustava nahaalsuse puhul tasuks peeglisse vaadata ka endistel ja praegustel riigitegelastel, kes sellisel olukorral tekkida lasid.
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.
  • Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut. Foto: Andras Kralla
Selle kiire parandamine võimaldaks aga parandada ka praegu võrdlemisi kehvapoolset tervisekassa seisu, rääkisid ajakirjanikud lõppeva nädala olulisi teemasid kommenteerivas saates “Äripäev eetris”.
Saate esimeses pooles võeti põhjalikult ette sel nädalal lugejates suurt huvi tekitanud uurimus ravimiturust, kus saladiilid ja tagantjärele boonused toovad mõnele üksikule suurfirmale suure kasumi, aga maksumaksjale ja patsiendile tähendavad lisakulu, mida vältida pole võimalik.
Selline olukord sai tekkida, sest aastakümnete jooksul lasti tekkida poolmonopoolne olukord apteegiturul, mida ei suudetud muuta ka apteegireformiga, märkis uurimuse üks autoritest Koit Brinkmann. Kristjan Pruul märkis, et kui kuulata endist sotsiaalministeeriumi asekantslerit Maris Jesset, siis tasuks otsa vaadata ka konkurentsiameti endisele juhtkonnale, kes oli olukorraga kursis, aga ei tegutsenud.
Laura Saks lisas, et asi on seda küünilisem ja eemaletõukavam, et tegemist on ravimituruga, mille kaupadest keegi loobuda ei saa.
Isegi OECD ütles, et eestlased kulutavad liiga palju ravimitele, ütles Kristjan Pruul ja lisas, et ka need kümned miljonid, mis praegu boonustena hulgimüüjate kätte jäävad, tuleks tagasi võita maksumaksjale ja patsiendile. Siis oleks ka tervisekassa oodatav miinus oluliselt väiksem, lisas ta.
Loe lisaks
Pildil on kreeditarve, kus ravimitootja maksis hulgimüüjale raha tagasi seepärast, et viimane tasus õigel ajal arve ära.
  • 07.05.24, 08:03
Ravimimüüjate saladiilid paisutavad ravimite hinna üles. Kaotavad tervisekassa ja patsient
Tervisekassa miinuse kõrval tundub ka lisaeelarveni jõudmiseks valitsuskoalitsioonis ühisosa puudu jäävat.
Paralleelset tegutsemist – eelarverevisjon, selle aasta kärped, väidetavad tulevased kärped, järgmised maksutõusud – on väga palju ja selgust ühiskonnas napilt.
Pigem võiks siis juba välja tulla selle riigikaitsemaksu selgitusega, sest on oluline vahe, kas see keeratakse otsa käibe- või tulumaksule, või võetakse kokku julgus näiteks kinnisvaramaksu lukkulöömiseks, kõlas saates.
Omajagu küsimusi tekitas ka minister Kristen Michali tutvustatud kliimareformi kava. Ühelt poolt tahaks ju mingeidki mõju näitavaid numbreid, investeeringuvajadusi ühes kõlavate loosungitega.
Teisalt tundub, et kogu reform on ehitatud üles trumpkaardile, kus imelühikese ajaga ehitatakse valmis hulk gaasielektrijaamu, mis juba kümne aasta pärast kas vanarauaks lähevad või jätkavad fossiilkütustel töötamist siis, kui Eesti võiks fossiilkütustest loobunud olla.
Või siis äkki-äkki leitakse imeväel ka piisavalt taastuvenergiana toodetud gaase. Ühe ebaleva kindlusega eesmärgi ehitamine teisele samasugusele ei anna aga kindlust, vaid hoopis suurendab untsumineku võimalust mitmekordselt, räägiti saates.
Äripäev eetris saates osalesid Laura Saks, Koit Brinkmann ning Kristjan Pruul. Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet kuulata siit:

Seotud lood

Uudised
  • 31.01.24, 23:01
Apteegiketi kahe lepingu trikk: töötajad saavad ületundide eest vähem raha
Kui seaduse järgi tuleb ületunnitöö eest töötajale anda kas tasulist vaba aega või maksta 1,5kordset töötasu, siis Euroapteek on leidnud viisi maksta apteekritele ületundide eest tavalise suurusega tasu.
Uudised
  • 24.01.24, 06:15
Preemiad ja pingerivid: apteegiketid pöörasid proviisorid toidulisandite müügimeesteks
Toidulisandite turg kasvab
Apteegikettide omanikud utsitavad keskselt ette kirjutatud müügiplaanide ja boonustega proviisoreid müüma toidulisandeid.
Uudised
  • 24.11.23, 11:38
Apteekrid istuvad ravimiärimeeste süstla otsas. "Nad kaotavad ju töökoha, kui hakkavad rääkima"
Kirglikke vaidlusi ja riigi suunas ähvardusi põhjustanud apteegireformi algusest on möödunud üle kolme ja poole aasta, kuid mitte ühtegi uut proviisoriapteeki pole selle aja jooksul Eestis asutatud.
Uudised
  • 24.11.23, 11:37
Apteegiäris käib suur näitemäng: firmavabrikud, sulavad miljonid ja näpuviga, mis ütleb rohkem kui tuhat sõna
Äripäev töötas läbi paarsada Eesti apteekide majandusaasta aruannet ning leidis mustreid ja diile, mis lubavad väita: apteegiturul käib suur näitemäng.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele