• 21.09.24, 10:16

Kokkuvõte nädalast: julgeolekumaksuga said ettevõtjad hea diili

Sel nädalal paika pandud laiapõhjalise julgeolekumaksu vastu ei kipu ettevõtjad suurt sõdima, sest lõviosa sellest langeb füüsiliste isikute tuludele, mitte nende kasumitele, räägiti arvamussaates “Äripäev eetris”.
Laiapõhjaline julgeolekumaks hakkab koosnema nii käibemaksu tõusust, ettevõtete kasumimaksust kui füüsilise isiku tulumaksust.
  • Laiapõhjaline julgeolekumaks hakkab koosnema nii käibemaksu tõusust, ettevõtete kasumimaksust kui füüsilise isiku tulumaksust. Foto: Siim Lõvi/ERR/Scanpix
Kuigi 2026. aastast kehtima hakkav julgeolekumaks seati justkui tähtajalise maksuna, ei pöörata seda rahandusminister Jürgen Ligi sõnul tõenäoliselt tagasi pärast järgmisi 2027. aasta riigikogu valimisi, sest kulud ei ole selleks ajaks kadunud ja uusi tulusid ei paista.
Rahandusministeeriumi suvine prognoos näitas, et seoses uute maksude ja aktsiisitõusudega laekub 2028. aastal riigieelarvesse praegusega võrreldes 938 miljonit eurot rohkem, rääkis ajakirjanik Kristjan Pruul.
“Et julgeolekumaks jääks ajutiseks, tähendaks seda, et järgmiste valimiste võitja peaks pakkuma välja, kust ta leiab ühe miljardi euro jagu maksuraha. Aga on ju näha, kui paljude erinevate maksutõusudega oleme pidanud selle miljardi kokku ajama. Seega jutt ajutisest maksust on rohkem nagu valija tögamine,” selgitas ta.
“See on rohkem serveerimise küsimus. Kellegi jaoks on see võib-olla võimalus mõelda, et see kestab vaid mingi kindla aja, aga on ju olemas ütlus, et pole olemas kindlamaid asju kui ajutised,” märkis ajakirjanik Pille Ivask.
Ta lisas, et maksumäär pole samas ka ülemäära kõrge ja teame, mille jaoks seda kasutatakse. “Ettevõtjad ju ka otseselt ei sõdi selle maksu vastu.”
“Nad ei sõdi, sest valdav osa sellest julgeolekumaksust langeb füüsiliste isikute tuludele, see kurikuulus 2 protsenti pensionidest. Sellest tuleb kõvasti rohkem raha kui ettevõtjate kasumite pealt,” sõnas Pruul.
Saates tuli veel juttu sellest, kas rootslased on SASile allhanketöid teinud Eesti lennufirmat Nordicat vaikselt üle parda viskamas ning kuidas vaadata sellele, et riigisektorist äsja lahkunud Eesti julgeoleku esimese ešeloni tegijad koonduvad uude kaitsetööstuse ettevõttesse Frankenburg.
Stuudios on ajakirjanikud Kristjan Pruul ja Pille Ivask, saadet juhib Mari Mets.
Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet kuulata siit:

Seotud lood

Saated
  • 14.09.24, 10:39
Kokkuvõte nädalast: kui, siis varamaks. Aga parem juba jõhkralt laenu võtta
Parem oleks maksustada rikkaks olemist, mitte rikkaks saamist, ütles Äripäeva ajakirjanik Janno Riispapp arvamussaates „Äripäev eetris“. Selle loogika järgi oleks valitsusel mõistlik liikuda varamaksu poole, lisas ta.
Saated
  • 06.09.24, 22:07
Kokkuvõte nädalast: kõik vaikivad multimiljonärid pole ühesugused
Eesti kõige jõukamate ettevõtjate hulgas on mitu sellist, kes ajakirjanduse vahendusel avalikkusega üldse ei suhtle, ent ainult osa puhul neist on säärane vaikimine ühiskonna suhtes ebaõiglane, arutlesid ajakirjanikud raadiosaates „Äripäev eetris“.
Saated
  • 30.08.24, 22:20
Kokkuvõte nädalast: unustage muud maksutõusud ja tehke lõpuks varamaks!
Unustage praegused maksuideed ja keskenduge selle asemel hoopis varamaksu sisseseadumisele, oli arvamussaates “Äripäev eetris” osalenud ajakirjanike Neeme Korvi, Juhan Langi ja Meelis Mandeli ühine seisukoht.
Saated
  • 23.08.24, 22:30
Kokkuvõte nädalast: suunamudijate haibi virvarris laiutab hall ala
Juba kurikuulsa Aafrika autorendiäri Planet42 makseraskuste järel käivitunud nõiajaht staarinvestoritele, kes on avalikult soovitanud oma raha sellesse projekti panna, on pretsedent, millest on oma investeeringutest rääkivatel suunamudijatel palju õppida.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele