• 01.06.24, 13:00

Linnapea osutus viinaninast suliks

95 aastat tagasi oli maikuu lõpp Tapa linnavalituses keeruline aeg, mis lõppes sellega, et linnapea lasti ametist lahti. Aga see polnud veel kõik – Tapa esimese linnapea Ernst Grimmi jaoks lõppes lugu trellide taga.
Tapa linnavalitsus Eesti riigi 10. sünnipäeval 24. veebruaril 1928. Linnapea Ernst Grimm istub esireas keskel, Heinrich Liblikmann on tagumise rea vasakpoolseim.
  • Tapa linnavalitsus Eesti riigi 10. sünnipäeval 24. veebruaril 1928. Linnapea Ernst Grimm istub esireas keskel, Heinrich Liblikmann on tagumise rea vasakpoolseim. Foto: Tapa muuseum
Ajaleht Virulane kirjutas 1. juunil 1929, et “Tapa linnavalitsus sai juba mõnda aega kuulsaks oma villatroppide, nahvta ja roobastelugudega. Samuti tegid kohalistele elanikkudele meeled kibedaks linnavalitsuse poolt linna rahaga korraldatud joomaõhtud.”
Tegelikult olid aga 17. jaanuaril 1927. aastal Tapa esimeseks linnapeaks valitud Grimmi sehkendamised hakanud ilmsiks tulema juba 1929. aasta alguses.
Ning selgus, et mees, keda paljud karismaatiliseks ärimeheks pidasid, oli tegelikult viinaninast suli.
Et põrand Grimmi jalge all oli tasapisi kõikuma hakanud, saatis ta 23. mail kriminaalpolitseile teate, et linnapea abi ja kassapidaja Johannes Ruuse olevat tahtnud esitada linnakassas tekkinud puudujäägi katteks fiktiiv-arveid. Süüdlased olevat tema arvates arveametnik Liblikmann ja Ruuse.
Seda kuulnuna ilmus järgmisel päeval politseisse Liblikmann ja teatas, et on Grimmi pealekäimisel linna elektrimaksu raha kõrvaldanud ja selle Grimmi seltsis maha joonud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele