• 31.05.24, 15:41

Isamaa poliitpropagandat levib meedias piinlikult palju

Erakond Isamaa sugemetega mõttekoda Ühiskonnauuringute Instituut pesi end kavalate võtetega puhtaks ja hakkas ajakirjanduse abiga avalikku arvamust kujundama, rääkisid ajakirjanikud arvamussaates “Äripäev eetris”.
Isamaa juht Urmas Reinsalu (keskel)
  • Isamaa juht Urmas Reinsalu (keskel) Foto: Andras Kralla
Kuigi sotsioloogid hoiatasid juba aastaid tagasi, et Ühiskonnauuringute Instituudi uuringuid ei peaks ajakirjandus avaldama, tegi mõttekoda kriitikast järeldused ning astus suure sammu esialgsetest probleemidest edasi. Instituut leidis Tartu ülikooli teaduri oma uuringuid kommenteerima ning võttis küsitlusi koostama rahvusvaheliselt tunnustatud firma Norstati.
Saates kirjeldavad ajakirjanikud, kuidas poliitiliselt laetud Ühiskonnauuringute Instituut pani pähe akadeemilise mütsikese ning asus tööle nii, et kallutatud uuringuid avaldavad meediamajad sageli ka sõna-sõnalt.
Äripäev kirjutas reedel, et Ühiskonnauuringute Instituudil on õnnestunud Eesti ajakirjandus ümber sõrme keerata. Selge konservatiivse agendaga ja kohati kallutatult esitletud uuringud jõuavad avalikkuse ette kui neutraalne tõde.
Nädala alguses avalikustas Äripäev, kuidas konservatiivset maailmavaadet levitav Ühiskonnauuringute Instituut korraldab salajasi küsitlusi, mis aitavad Isamaa erakonnal poliitilist kurssi seada. Instituudi peamine rahastaja on Bigbanki omanik ning Isamaa liige ja suurannetaja Parvel Pruunsild.
Saate teises pooles rääkisid Äripäeva ajakirjanikud Eliisa Matsalu, Mari Mets ja Martin Teder veel valitsust lõhki ajavast lisaeelarvest ning EKRE küsitavatest rahaasjadest.
Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet kuulata siit:

Seotud lood

Suur lugu
  • 31.05.24, 06:00
Kuidas Isamaa sugemetega uuringufirma avalikkuse ära tinistas
Isamaa juurtega konservatiivsel mõttekojal on õnnestunud Eesti ajakirjandus ümber sõrme keerata. Selge konservatiivse agendaga ja kohati kallutatult esitletud uuringud jõuavad avalikkuse ette kui neutraalne tõde.
Suur lugu
  • 28.05.24, 07:24
Salajased uuringud. Parvel Pruunsilla instituut tilgutab Isamaale vajalikku infot
Kõigi silme all, aga samas ikka salaja – konservatiivset maailmavaadet levitav ühiskonnauuringute instituut korraldab salajasi küsitlusi, mis aitavad Isamaa erakonnal poliitilist kurssi seada.
Saated
  • 24.05.24, 14:55
Ajakirjanikud: Martin Helme poliitiline täht on kustumas
Kokkuvõte nädalast
EKRE kuvand tingimusteta Eesti asja ajajana mõraneb ja erakonna juhi Martin Helme poliitiline täht on kustumas, leidsid ajakirjanikud lõppeva nädala olulisi teemasid kommenteerivas saates „Äripäev eetris“.
Uudised
  • 18.05.24, 15:51
Sisekiri paljastab EKRE küsitavaid tehinguid: lõviosa tuludest koduleheta reklaamiagentuurile
Parteist liikus raha väikefirmasse, mis maksis kopsakaid dividende
Värske sisekiri esitab teravaid küsimusi EKRE rahaasjade kohta ja juhib tähelepanu mitmele konkreetsele tehingule.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele