• 22.09.24, 11:10

Liikluses külvab surma üks selge hoiak

Ehkki Eestis on toimunud aastakümnetega meeletud arengud liiklusohutuse juurutamisel, on viimase viie aasta trend kõike muud kui rõõmustav: õnnetusi on rohkem ja vigastatuid niisamuti.
Neeme Korvi hinnangul on näha liikluses viimastel aastatel selget tagasiminekut.
  • Neeme Korvi hinnangul on näha liikluses viimastel aastatel selget tagasiminekut. Foto: Sigrid Kõiv
“Inimesed ei mäleta enam seda aega 1990. aastate algusest, kui peaaegu iga päev sai liikluses Eesti inimene surma,” selgitas “Äripäeva arvamusliidri” saates Äripäeva arvamustoimetuse juht ja motoentusiast Neeme Korv. Tema sõnul on sellest perspektiivist hoolimata pilt muret tekitav.
“Kui tulla kitsamalt kaherattaliste juurde, siis paar viimast aastat on olnud sünge tendents. Ka sel aastal on saanud seitse inimest surma ja 88 viga, ka eelmisel aastal oli mootorratta sadulas seitse hukkunut,” rääkis Korv.
“Kui vaadata neid inimesi, kes sel aastal on surma saanud, siis neid on igast kümnendist: vanuses 17 kuni 64 aastat.”
Loe lisaks
Rakveres hukkus mootorrattur
  • 26.08.24, 09:30
Rakveres hukkus mootorrattur
Miks see kõik juhtub? Korvi sõnul on põhjus enamasti üks ja sama: juurdunud on arvamus, et “minuga ei juhtu”.
Intervjuus räägib Korv, mis võib olla halva liiklusstatistika taga laiemalt, millist rolli mängivad selles ja liikluspildis üldiselt kõikvõimalikud kaherattalised ja mida võiks sellest järeldada nii need, kes teevad liiklusjärelevalvet, kui ka seadusandjad.
Saate teised külalised olid e-kaubanduse liidu tegevjuht Tõnu Väät ja luureasjatundja Ivo Juurvee.
September on olnud kaubanduses drastiliselt vilets
Tõnu Väädi sõnul ei saa olla majanduse reaalseisu kommenteerimine virisemine, nagu süüdistab valitsus.
  • Tõnu Väädi sõnul ei saa olla majanduse reaalseisu kommenteerimine virisemine, nagu süüdistab valitsus. Foto: Raul Mee
Tõnu Väät on õnnelik, et valitsus “raius üksnes käe” ja lubab nüüd teisi jäsemeid mitte puutuda. Aga kui ta vaatab, mis toimub kaubanduses, siis suurt rõõmu see ei tee.
“Tarbimine on hetkel ikka nii palju alla läinud. Septembrikuu on drastiliselt viletsam kui oli enne,” ütles Väät saates.
Väädi sõnul teeb kaupmeest ka murelikuks see, et valitsus raiub, justkui oleks mure majanduse pärast virisemine ja tegelikult on kõik hästi.
“Tegelikult on see ju jama. Majandus on all, käibed on vähenenud.”
Saates rääkis Väät ka teisest suurest murest. Nimelt jääb riigil kaubanduses üle saja miljoni euro käibemaksust teenimata ja probleem võib üksnes süveneda.
Seejuures ei maksumure ega kaupmehe mure pole üksnes nende oma, sest tarbimine tervikuna moodustab poole kogu Eesti sisemajandusest. Ja mida rohkem sellest rahast rändab piiride taha, seda vaesemaks jääme kollektiivselt me kõik.
Saates selgitab Väät, millised on selle sügise ohumärgid ja ka pikemad trendid. Mida tähendab e-kaubandus traditsioonilistele kaubanduskeskustele ning mis rolli mängivad selles kõiges rohemajandus ja meie kõigi ökoloogiline jalajälg.
Ja lõpuks meenutab ta paari aasta tagust aega, mil pensioniraha jõudis järsku kaubandusse: “Mul jääb elu lõpuni meelde, kuidas üks suur elektroonikamüüja ütles: mul on paha seda raha, mis meile viimasel kuul on toodud, vastu võtta. Inimene tuli sisse ja palus kõige kallimat kaamerat – ostis, sest ta oli seda alati tahtnud ja nüüd oli raha.”
Iisrael tõestas taas, et terroristide tapmine annab tulemusi
Liibanonis toimub nüüd arvukalt Hezbollah’ võitlejate matuseid.
  • Liibanonis toimub nüüd arvukalt Hezbollah’ võitlejate matuseid. Foto: Reuters/Scanpix
Iisrael korraldas teisipäeval ja kolmapäeval uskumatuna kõlava operatsiooni, mis pani ühel ajal plahvatama mitme tuhande Hezbollah' rühmituse võitleja sidevahendid. Luureasjatundja Ivo Juurvee sõnul on lõplikke järeldusi veel vara teha, kuid üks kindel tõsiasi sai taas kinnitust.
"Omal ajal, kui Iisrael kasutas terrorirühmitustega võitlemisel rohkem droone, oli teooria, et sellest pole kasu, sest iga vastane, kelle nad tapavad, saab asemele kümme uut," selgitas Juurvee.
"Nagu elu näitas, siis see teooria ei pidanud paika. Kümme uut võis tulla ja uutel inimestel võis olla ka kõrge motivatsioon, aga mitte samasugused oskused ja väljaõpe."
Praegu on iga päevaga saanud selgeks, et hukkunud on tõeliselt kõrgeid Hezbollah' komandöre. Rühmitus, mille poliitiline tiib on Liibanonis erakordselt mõjukas, on tekitanud seal sisuliselt riik riigis olukorra.
Aga nüüd võib olla olukord drastiliselt muutunud, sest ka need võitlejad, kes ei saanud surma, on raskelt vigastatud. Ning viimaste uudiste järgi on piiparite plahvatamise järel toimunud õhurünnakutes hukkunud kõrgeimaid sõjalisi juhte nagu USA poolt pikalt taga otsitud Hezbollah’ eliitvägede juht Ibrahim Akil.
"Mõnikümmend inimest on surnud ja nemad enam oma oskusi Iisraeli riigi vastu ei rakenda," rõhutas Juurvee.
Saates rääkis Juurvee, kes Iisraeli teenistustest võis täpselt rünnaku taga olla, kas see võib tähendada ka sõjalist eskalatsiooni Iisraeli ja Liibanoni vahel, milliseid õppetunde annab see riikidele väljaspool piirkonda ning kuidas näitas rünnak taas, et logistika ja tarneahelad on kõige alus.
Kuula saadet täispikkuses siit:
Äripäeva arvamusliider: riigil on veel maksuraha ripakil, vähemalt 100 miljonit
00:00

Seotud lood

Kasulik
  • 23.04.23, 17:00
Mootorratturitega juhtunud õnnetuste valdav põhjus oli vale sõidukiirus
Lisatud video õnnetustet ja rikkumistest
Eelmisel aastal juhtus mootorratta osalusel 111 liiklusõnnetust, milles sai liikleja vigastada ja hukkus 3. Valdaval juhul põhjuseks oludesse mittesobiv sõidukiirus ja kontrolli kaotus sõiduki üle, märkis liiklusjärelevalvekeskus.
Uudised
  • 26.05.21, 06:30
Motopolitseinik Kivilo: aeg-ajalt pean kasutama mootorratta tippkiirust
Lisatud video motopatrulli tööst
"Aegajalt tuleb ette, et pean ka mõnel väljakutsel kasutama kogu kiirust, mis masin välja võtab," räägib juba 14ndat suve seda ametit pidav Toomas Kivilo. Motopolitsei ratta tippkiirus jääb 250 km/h kanti.
Saated
  • 15.09.24, 17:24
Teatrid kultuurikärpest: inimesed ei suudaks kommertsteatrisse pileteid osta
Ka kultuurivaldkond jääb tänavu kärpekääride vahele. Ent ehkki raha on justkui vaja niikuinii igale poole, tunnevad eriti kultuuriministeeriumi haldusalas toimetajad, et aastate jooksul on neid niigi kärbitud.
Uudised
  • 02.09.24, 09:38
Õpetajate järelkasvu mure on üle üleeuroopaline
Aastaks 2030 peaks olema kogu üldharidus eestikeelne, ent kas praegune lahendus toob meile tõepoolest eestikeelse hariduse või üksnes eestikeelsed vene koolid?
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele