• 10.02.23, 15:43

Saaremaa lihatööstusest singist leiti listeeria, tootja palub toodet mitte tarbida

Vjatšeslav Leedole kuuluva Saaremaa lihatööstuse kuumsuitsu sinkidest leiti listeeriabakter ning tooted on poodidest tagasi kutsutud.
Saaremaa Lihatööstus.
  • Saaremaa Lihatööstus. Foto: Rauno Volmar / Ekspress Meedia / Scanpix
Saaremaa lihatööstus teatas juhtumist oma kodulehel, kus ettevõte palub mitme partii Kuumsuitsu Saaremaa Saunasinke mitte tarbida, kirjutab Äripäev. “Tarbijatel on õigus kaubad tagastada ostetud kauplusesse ning selle ulatuses makstud summa korvatakse,” kirjutab ettevõte.
Toiduameti kinnitusel avastas bakteri Saaremaa lihatööstus ise, kui testis sinki enesekontrolli raames.
“Ettevõte on meie kõrgendatud järelevalve all,” ütles põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Svetlana Jankovenko.
Ta lisas, et Saaremaa lihatööstus on tootmisliinid puhastanud ning toomisportsessi üle vaadanud.
Tagastamisele kuuluvad järgmised tooted ja partiid:
Kuumsuitsu Saaremaa Saunasink (TP suurpakend, EAN 189735, keskmine kaal 2 kg)
partii L15-13012390 kõlblik kuni 12.02.2023;
partii L15-16012390 kõlblik kuni 15.02.2023;
partii L15-18012390 kõlblik kuni 17.02.2023.
Kuumsuitsu Saaremaa Saunasink (TERMO väikepakend, EAN 189769, keskmine kaal 300 g)
partii L15-13012390 kõlblik kuni 02.02.2023;
partii L15-16012390 kõlblik kuni 05.02.2023;
partii L15-18012390 kõlblik kuni 07.02.2023.
Listeeriabakter ohutab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi, kes võivad bakteriga kokkupuutel nakatuda listerioosi. Haigus avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena.
Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt termiliselt töödeldud liha- ja kalatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puu- ja köögivili.
Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, organ-transplantaatide retsipiendid ja immuunpuudulikkusega inimesed. Inimesed, kes kannatavad krooniliste haiguste all, nagu vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, AIDS või alkoholism, kuuluvad samuti riskirühma.

Seotud lood

Kasulik
  • 12.10.22, 13:24
Need soovitused aitavad vältida nakatumist salmonelloosi
Salmonelloos on kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas ning mille haiguspuhanguid tuleb tihti ette ka Eestis. Kõige sagedamini on nakkuse süüdlaseks muna ja munatooted, liha ja piim.
Uudised
  • 08.02.23, 09:33
Toiduainete hinnatipp hakkab mööda saama
Jaanuaris inflatsioonist suurima ampsu võtnud toiduhindade tõus on Euroopas juba läbi ja peatselt juhtub sama meil, prognoosivad analüütikud.
Uudised
  • 21.07.21, 14:30
Suur ülevaade: kuidas töötab Rakvere lihatööstus
HKScan Estonia sea- ja veiselihatooted valmivad Rakveres. Kuidas siinne lihakombinaat toimib, kust saadakse toormaterjal ja kuhu eksporditakse valmis toodang?
Uudised
  • 01.01.23, 12:20
Maagi omanik HKScani ostust: tänastes tingimustes on see suur julgustükk
Eesmärk on viia Rakvere lihatööstus kasumisse
Toidukontserni Maag kaasasutaja ja osaniku Roland Lepa sõnul on olukord töötlevas tööstuses raske ning tänastes tingimustes on soomlastelt HKScani ost suur julgustükk.
  • ST
Sisuturundus
  • 11.12.24, 10:55
Kuidas poliitikud ja keskpankurid on viinud meid kuristiku äärele
15 aastat kestnud keskpankade rahapoliitika tagajärjel ei ole meil enam vabu kapitaliturge ning kogu globaalne majanduskasv tuleneb võlakoorma suurenemisest, mitte tootlikkuse kasvust. See jätkusuutmatu kasv lõpeb peagi väga suure kollapsiga, kirjutab Soome majandusteadlane Tuomas Malinen.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele