• 19.10.24, 13:00

Tormituul tegi pahandust, valitsus tahtis aga välgumihklid maksu alla panna

Jutud eesootavatest maksutõusudest ja hinnatõusudest on ilmselt hakanud juba paljusid ära tüütama. Ei ole midagi uut siin päikese all – samasugused olid lood ka 95 aastat tagasi.
Tuletikkude tootmise ja müügi ainuõigus Eestis kuulus alates 1928. aastast Rootsi magnaadile Ivar Kruegerile kuulunud aktsiaseltsile Eesti Tulitikumonopol.
  • Tuletikkude tootmise ja müügi ainuõigus Eestis kuulus alates 1928. aastast Rootsi magnaadile Ivar Kruegerile kuulunud aktsiaseltsile Eesti Tulitikumonopol. Foto: Tapa muuseum
Oktoobri keskel jõudis avalikkuse ette õige omapärase maksu plaan, mis tegelikult oli nii-öelda tuha all hõõgunud juba sama aasta kevadest. Ajaleht Virulane kirjutas 1929. aasta 19. oktoobril, et maksu alla võivad minna välgumihklid ja tulekivid.
Eesti sõlmis teadupoolest Rootsi „tikukuninga“ Ivar Kreugeriga lepingu, mille kohaselt oli Kreugeri hiigelkontsernil ainuõigus siin tuletikke müüa. Samasuguse lepingu sõlmis Kreuger päris paljude riikidega.
Monopoolne seisund tingis aga selle, et tikkude hind tõusis koheselt kaks korda ning paljud loobusid tikkude ostmisest ning hakaksid kasutama välgumihkleid. Virulane kirjutas, et tikkude müük vähenes viielt miljonilt toosilt kuus kahele miljonile.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele