• 26.08.24, 07:30

President tunnustas kolme Lääne-Virumaa kodu, Kunda randa ja Vasta mõisa

President Alar Karis tunnustas kauni kodu tiitliga kolme Lääne-Virumaa kodu, Kunda rannaala ning Vasta mõisa ja mõisaparki.
President Alar Karis Tartus toimunud kaunimat kodude tunnustamisel.
  • President Alar Karis Tartus toimunud kaunimat kodude tunnustamisel. Foto: Olari Pilnik
Lääne-Virumaalt pälvisid kauni kodu tunnustuse Annely Leesnurme kodu Rakveres, Marina ja Mati Rüütli kodu Väike-Maarjas ning perekond Hansari maakodu Lobi külas.
Kunda rannaala pälvis kauni tervisespordirajatise tiitli ja Vasta mõis ning mõisapark kauni muinsuskaitseobjekti tunnustuse..
President Alar Karis ütles Tartu Karlova koolis Eesti kaunimate kodude tunnustusi üle andes, et koduses Eestis peab igaüks ennast mugavalt tundma ja arvestada tuleb kõigi meie inimestega. „See peab olema nii kohaliku omavalitsuse kui ka riigi ülesanne, aga samuti avalikus ruumis toimetavate ettevõtjate hool,“ rääkis president Karis.
Loe lisaks
Anneli Mikiver (vasakul) ja Lilian Rikken peavad olulisimaks head läbisaamist. Siis sünnivad ka suured asjad.
  • 30.08.23, 06:00
Bingo jackpot aitas oma kodu rajada
Riigipea tõi näiteks, et Tallinnas taastati hiljuti Patkuli trepp, mis viib Balti jaamast Toompeale, kuid sealt on väga raske, kui mitte võimatu üles minna eakal või liikumisraskusega inimesel, sest tuge leida on keeruline. „Käsipuu ei saa olla vaid dekoratiivelement, sellel on igati praktiline roll ja seda tuleb ka arvestada,“ sõnas riigipea ja avaldas lootust, et selline „Patkuli trepi sündroom“ ei korduks enam.
President Karis rõhutas ka kodukaunistamise harivat külge. „See, et me teame, kuidas targalt planeerida oma koduaeda või nutikalt hooldada oma kortermaja, rajada külaplats või avalik linnaruum nii, et kõik tunneksid ennast seal mugavalt,“ loetles riigipea. „Kodanikena ootame riigilt toetavat ja usaldavat suhtumist ning samasugust suhtumist ootame ka kaaskodanikelt. Siis on Eesti kodune ja kindel koda.“
  • Foto: Olari Pilnik
Riigipea rääkis, et „koda“ ja „kodu“ on eesti keeles soome-ugri ürgvanad sõnad. „Kodu ongi niivõrd igiomane, et seda tähistav sõna saab olla vaid väga ürgne,“ lausus president Karis. „Lohakus ja ükskõiksus kodusse võtab kodutunde ja kodu kui oma olemise koht kaob käest. Käestlastu aga pudeneb laiali. Nii on oma koduga, nii on oma riigiga.“
Kodukaunistajate poole pöördudes ütles riigipea: „Teie suhtute oma kodusse nõudliku kirega ja võite selle üle ka õigusega uhkust tunda. See uhkus ei ole upsakus, sest sinna on pandud teie kätetöö ja südamevalu. Nii toetub see uhkus hoolivusele.“
Hoolivust kodust ja kojast, kannavad riigipea sõnul ka sõnast „koda“ võrsunud mõisted „kodakondne“ ning „kodanik“. „Oma koda on palju laiem kui vaid üks maja või korter. Meie ühine koda, see meie maa on Eesti Vabariik ja kodanikena tunneme me nõudlikku hoolivust oma riigi suhtes,“ sõnas president Karis. Ta lisas, et igal kodul, igal riigil, on oma nägu ja selle omaseid palgejooni peab hoidma. „Ei ole vaja teha täpselt teiste moodi, pigem teha endale omaselt, kuid teiste ning ehk ka targemate teadmisi ja kogemust kasutades,“ ütles riigipea.

Seotud lood

Uudised
  • 29.08.23, 15:21
Presidendi auhinna saanud perekond Ojaliivide aias kasvavad vahemeretaimed
„Ilmselt sain tunnustuse tänu sellele, et kuna ma ei tea ise ka, mida ma tahan, on mu aia iga osa täiesti erinevat nägu,“ rääkis Tiina Ojaliiv, kes koos abikaasa Madisega võttis vastu presidendi auhinna oma Võsu alevikus asuva kodu aia eest.
Uudised
  • 30.08.23, 15:48
Kauni kodu tiitel tuli Emumäe jalamile
Presidendilt kauni kodu tiitli pälvinud perekond Keär elab Emumäe jalamil, perenaine Siiri hindabki oma kodu juures kõige enam seda ümbritsevat kaunist ja lainelist maastikku. Auhinnaväärilise kodu rajamine sai alguse aga juba 1987. aastal, kui peremees Andres sõjaväest tulles Lasinurme külas asuvat isakodu korda tegema hakkas.
Uudised
  • 31.05.24, 15:58
Valmis Kunda sadama edasiarenduse detailplaneering
Tulevikus suuremad laevad ja rohkem laohooneid
Kunda sadama edasiarenduse detailplaneering annab suunised, kuidas laiendada sadamat ja ehitada uued hooned nii, et avaneks võimalus vastu võtta rohkem ja suuremaid laevu.
Uudised
  • 12.11.23, 15:09
President käis isadepäeval külas kahel Haljala valla tublil perel
President Alar Karis külastas koos abikaasa Sirjega isadepäeval kahte Haljala valla peret.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele