• 11.10.24, 11:28

Eduard Leppik oli mees, kes jõudis meeletult palju

„Mis teed, tee ikka rahva heaks,“ ütles legendaarne kooli-, kirja- ja keelemees Eduard Leppik. Oma elu ennekõike Väike-Maarja ja Kadrina kandi koduloole pühendanud mehe sünnist möödub täna 100 aastat.
Kaader 1959. aastal valminud filmist “Saagem tuttavaks! Õpetaja Eduard Leppik”.
  • Kaader 1959. aastal valminud filmist “Saagem tuttavaks! Õpetaja Eduard Leppik”. Foto: Arkaader
Eduard Leppik sündis 11. oktoobril 1924. aastal Mõisaküla alevis Pärnumaal. Ta isa August Leppik oli vagunitisler ja ema Hermine-Pauline Leppik poolija linaketrusvabrikus. Eduardi haridustee algas Mõisakülas 1933. aastal, jätkus Abjas ja Pärnus ning Berliinis Dolmetscherschule’s.
Märtsis 1943 mobiliseeriti ta Eesti Leegioni. Kuigi sakslased võtsid ainult blonde noormehi, vaadati toona täiesti tumeda peaga Leppikule otsa ja öeldi, et dunkelblond (tumeblond – toim) ja tuligi minna.
1944. aasta septembris oli ta Keilas admiral Johan Pitkale alluvas üksuses. “Sakslased olid juba jalga lasknud ja raskerelvastuse ära viinud. Eestlased olid järel,” on ta meenutanud. Kui punavägi Keila vallutas, läks Leppik mööda metsi Pärnumaale Karukülla, kus elas tema emapoolne vanaisa, kes mõjutas noorukit väga palju.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele