• 29.04.23, 13:01

Rakveres loodud usulahku süüdistati riigivastasuses ja kõlblusetuses

1932. aastal loodi Rakveres Vene emigrantide poolt usulahk "Ühendus Kristuses". Kunderi 1 tegutsenud kogudust süüdistati vaat et sajas surmapatus, aga läbi viidud uurimine suurt midagi ei tõestanud.
Õed Herta Helendi (vasakult), Natalie Smirnoff ja Meeta Orav.
  • Õed Herta Helendi (vasakult), Natalie Smirnoff ja Meeta Orav. Foto: Ühendus Kristuses
Ainsana suudeti neile süüks panna perekonnaelu lõhkumist. Aga ajaleht Virulane sedastas 29. aprillil 1933 juurdlusest kokkuvõtteid tehes, et siiski on tegemist hädaohtliku usuliikumisega.
Aga anname sõna omaaegsele ajakirjanikule: „Mõni aeg tagasi alustati Rakveres kohtu-siseministri korraldusel kriminaalpolitsei poolt juurdlust siin tegutseva usulahu „Ühendus Kristuses“ kohta, kelle peale esitati ametivõimudele kaebus riigivastases tegevuses, perekonnaelu lõhkumises ja ebakõlblise elu levitamises.
Nüüd on jõutud juurdlusega lõpule, kusjuures eeltoodud süüdistustest on ametivõimudel raske kinni pidada. Ainsa süüdistusena esineb vast perekonnaelu lõhkumine, kuna on selgunud, et usulahus tegelevad inimesed on sattunud teravasse vastollu oma perekonnaasjadega.
Võimalik, et viimase asjaolu kõrvaldamiseks on kohtu-siseminister sunnitud tegema oma järeldust usulahu juhtide, Mihail ja Natalie Smirnoffide kohta.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele